open-navfaktor-logo
search
Kovači
Obilježena godišnjica rođenja: "Aliji su govorili 'imaš svoju trećinu', nije na to pristao"
Njegov sin, aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kazao je da bi na današnji dan naglasio da je Alija Izetbegović bio jedan čvrst čovjek koji je bio dosljedan principima koje nije popuštao
08.08.2019. u 11:18
get url
text

Danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 94. godišnjica od rođenja prvog predsjednika nezavisne Republike BiH i osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića.

Njegov sin, aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kazao je da bi na današnji dan naglasio da je Alija Izetbegović bio jedan čvrst čovjek koji je bio dosljedan principima koje nije popuštao.

- Blag i mekan u odnosu sa ljudima, ali kada su principi u pitanju, zaista je bio čvrst – izjavio je Izetbegović.

Prisjetio se Izetbegović i situacije tokom kazne koju je njegov otac Alija izdržavao u zatvoru u Foči, kada je dobio ponudu da napiše nekoliko riječi kojima bi se pokajao.

- On je to odbio. Mi smo bili razočarani kao familija. Željeli smo ga izvaditi iz tih okolnosti, života sa kriminalcima jer nikada ga nisu pustili niti jedan dan, ni na vikend. On je odležao gotovo šest godina u Foči. Rekao je: "Ja nisam ništa pogriješio, niti ću ja olakšavati njima koji su pogriješili stavljajući me u zatvor". Odležao je zatim ostatak – ispričao je Izetbegović.

Druga nemoralna ponuda koju je Alija Izetbegović dobio je, dodaje, da se podijeli Bosna.

- Ubjeđivali su ga: "Znate, gospodine Izetbegoviću, imate svoju trećinu, svoju vojsku, svoju policiju i medije". Nije na to pristao. Nastavio je borbu za cjelovitu BiH po svaku cijenu – kazao je Izetbegović.

Aktuelni član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je kazao da je danas na Kovačima odata počast i zahvalnost Aliji Izetbegoviću na svemu onome što je uradio za BiH.

- Alija Izetbegović je, prije svega, bio dobar čovjek, veliki državnik, mislilac, humanista, pisac. Alija Izetbegović je na čelu BiH u vremenu kada je bilo najteže ovoj zemlji i uspješno je vodio BiH. Svi treba da budemo zahvalni rahmetli predsjedniku, na svemu što je učinio za BiH. Ako bismo htjeli da tražimo riječi koje bi bile najprimjerenije za život i ukupno djelovanje rahmetli predsjednika, onda su to riječi borba za slobodu, borba za demokratiju, borba za cjelovitu i demokratsku BiH – kazao je Džaferović.

Džaferović ističe da se zahvaljuje Uzvišenom Stvoritelju na mogućnosti da sarađuje i uči od jednog takvog velikana kakav je bio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Obilježavanje rođenja Alije Izetbegovića 08.08.2019
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.