open-navfaktor-logo
search
Svečana sjednica
Obilježena godišnjica reintegracije Vogošće
Povodom obilježavanja 24. godišnjice reintegracije dijela Općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine danas je kino sali upravne zgrade JU KSC Vogošća "Jasmin Isanović Žuti" održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća.
21.02.2020. u 17:02
get url
text

Sjednici su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života kao i brojni građani i na ovaj način su obnovili sjećanje na 23. februar 1996. godine, dan kada je Vogošća vraćena Vogošćanima.

Na sjednici su govorili predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Tarik Curić, te općinski načelnik Edin Smajić.

Predsjedavajući Curić se prisjetio tih dana kada je u Vogošću ušao kao dio policijskih snaga, a načelnik Smajić je uporedio Vogošću kakva je zatečena 1996. godine sa Vogošćom. Upozorio je da i danas postoje snage koje bi da sat vrate 28 godina unazad u vrijeme najtamnijih dana u vogošanskoj historiji.

U okviru Svečane sjednice premijerno je prikazan dokumentarni film "Povratak na svoje", najnovije ostvarenje u produkciji Udruženja za zaštitu istorijskih vrijednosti "Haber".

Film govori o reintegraciji Vogošće. Prije same promocije o filmu su govorili predsjednik Udruženja "Haber" Omer Hadrović i Muhamed Kozadra, čovjek koji je u svojstvu općinskog načelnika podigao zastavu Republike Bosne i Hercegovine na jarbol ispred zgrade općine Vogošća 23. februara 1996.godine.

On je podsjetio da je Republika Bosna i Hercegovina tokom ratnih godina bila pod embargom, ali opomenuo je da taj embargo ni danas nije prestao i da se osjeti u raznim vidovima našeg života, od obrazovanja pa nadalje.

Ovu manifestaciju uljepšao i koncert sevdaha koji je pripremilo Udruženja ljubitelja sevdaha "Sevdalinka" i ovo je bila prava prilika da ovo mlado udruženje predstavi svoj rad Vogošćanima.
Prije Svečane sjednice delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje na Trgu branilaca Vogošće kao i na spomen obilježja civlinim žrtvama rata i logorašima, navodi se u saopćenju Općine Vogošća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.