open-navfaktor-logo
search
Nišićka visoravan
Obilježena godišnjica pogibije Narodnog heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca
Danas je obilježena godišnjica pogibije Narodnog heroja ARBiH Nesiba Malkića. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen obilježju i ispred biste Nesibu Malkiću u Živinicama.
25.10.2021. u 19:59
get url
text

Obilježavanju 28. godišnjice od pogibije narodnog heroja i njegovih saboraca prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada Živinice i općine Ilijaš.

U ime Grada Živinica cvijeće su položili gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjednik Gradskog vijeća Nail Jusić.

U Živinicama na obilježavanju godišnjice stradanja Nesiba Malkića i njegovih saboraca bili su predsjednik Federalnog Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Alija Bošnjaković, delegacija GO Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Živinicama, predstavnici Islamske zajednice MIZ Živinice, počasna jedinica Oružanih snaga BiH i pripadnici Drugog pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, predstavnici LD Toplice, te predstavnici boračkih udruženja s područja Tuzlanskog kantona i preživjeli članovi 210. Viteške brigade.

U mjestu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni kod Olova, na današnji dan prije dvadeset osam godina, poginuo je Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava kod Živinica, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa herojem Malkićem tada su, prilikom akcije izviđanja na ratištu u ovom dijelu naše zemlje, poginuli i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.