open-navfaktor-logo
search
Proučena Šehidska dova
Obilježena godišnjica pada zaštićene zone Žepa
U Žepi je danas obilježena 25. godišnjica pada ove zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN).
27.07.2020. u 15:24
get url
text

Program je započet intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u kompleksu spomen-obilježja i šehidskog mezarja, a pred duše šehida Žepe u džamiji "Mehmeda ef. Hajrića" goraždanski muftija Remzija ef Pitić proučio je Šehidsku dovu.

VEZANI TEKST - Posljednji snimak heroja odbrane Žepe, susret sa zločincima: Ja sam taj Avdo kojeg tražite!

- Danas smo obilježili godišnjicu pada zaštićene zone. Na današnji dan na punktu UNPROFOR-a zarobljeni su komandant odbrane Žepe Avdo Palić i članovi Ratnog predsjedništva Žepe Mehmed ef. Hajrić i Amir Imamović i taj datum obilježavamo kao godišnjicu pada Žepe. Istovremeno, danas je i prva godišnjica otvorenja centralnog šehidskog spomen-obilježja. U situaciji u kojoj jesmo, zbog koronavirusa, broj učesnika smo reducirali, ali smo željeli nastaviti kontinuitet i ne prekidati tradiciju obilježavanja, uz poruku da, po mom mišljenju, pravde nema niti će je biti na ovom dunjaluku -  rekao je Elvedin ef. Selimović, glavni imam MIZ Žepa.

Otvorena je danas i Ratna spomen-soba Žepske brigade ARBiH, koja sadrži ratne fotografije sačuvane nakon pada Žepe te zanimljivu maketu na kojoj su prikazane linije odbrane ovog malog mjesta u istočnoj BiH.

{$galerijaFotografija}

Obilježavanju su, pored ostalih, prisustvovali izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja FBiH i drugi.

- Majke, članice udruženje žrtava, nama su inspiracija kako treba da se borimo i istrajemo u našoj borbi. Jedna majka danas kaže da stalno treba ponavljati da je ovaj entitet nastao na genocidu i zločinima, ali je, nažalost, malo onih koji su spremni da to ponavljaju i govore. Malo je onih koji su spremni da govore da nije normalno i moralno da takva teritorijalna zajednica funkcioniše, a da uz to, preživjele žrtve trpe nepravdu od takve zajednice - kazao je Salkić.

Dodao je da "smo ovih dana svjedoci inicijative ratnog zločinca Krajišnika, po kojoj svi oni su bili tzv. stvaraoci ovog entiteta trebaju imati novčanu naknadu".

- Smatram da je potpuno neprihvatljiva bilo kakva novčana naknada, a posebno je neprihvatljivo i neciviliziacijski rehabilitirati ono što su oni učinili i stavljati u historijski kontekst da su oni učinili veliku stvar za Srbe. To je poraz za civilizirani svijet, u kojem je nezamislivo da se ratni zločinci rehabilituju i nagrađuju.
Mi se moramo snažno boriti protiv toga i snažno podići glas. Njihove aktivnosti jačaju, zato što je naš odgovor uglavnom šutnja. Naš glas protiv takvih pojava se, čini mi se, sveo na nekoliko udruženja i pojedinaca. Pozivam sve da se probudimo, jer ako ne budemo govorili istinu, oni će više govoriti o svojim lažima - rekao je potpredsjednik RS-a.

Kazao je i da je "istina na našoj strani i moramo je uvijek ponavljati".

{$galerijaFotografija}

- Ova spomen – soba i današnje obilježavanje su prilika da se pokaže da se to neće desiti. Ali, sve više osjećam da se ne čini dovoljno da se suprostavljamo lažima i neistinama. Jer, da mi činimo dovoljno, oni ne bi imali prostora za djelovanje - kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Današnje obilježavanje u Žepi je održano u okviru programa obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Trinaest dana nakon što su ušli u "zaštićenu zonu" UN-a Srebrenica, pripadnici Vojske RS, predvođeni osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, ušli su u „zaštićenu zonu“ UN-a Žepa. Dva dana kasnije, zarobili su, a potom i ubili članove pregovaračkog tima, uključujući i Avdu Palića, komandanta odbrane Žepe.

Obilježena godišnjica pada zaštićene zone Žepa, 27.07.2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.