open-navfaktor-logo
search
Odbrana BiH
Obilježena godišnjica oslobađanja Gojčinove ravni i Proskoka
Polaganjem cvijeća, te prigodnim odavanjem dužne počasti na lokalitetu Bijelih Voda na Bjelašnici obilježena je godišnjica bitke oslobođenja Gojčinove ravni i Proskoka.
17.12.2022. u 15:08
get url
text

Uz evociranje uspomena iz odbrambeno-oslobodilačke borbe, obilježavanje ove godišnjice bila je prilika za saborce da se prisjete i onih koji današnju slobodu nisu doživjeli.  

Na Bijelim Vodama cvijeće je danas položio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, koji je još jednom podsjetio na važnost ovih datuma u historiji naše domovine. 

Pored ministra Osmanovića prisutnim saborcima, ali i porodicama obratio se i komandant Rusmir Mrković, nakon čega je upriličeno druženje Veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.  

Na lokalitetu Gojčinove ravni nalaze se tri spomen obilježja iz tri bitke vođene za odbranu Bosne i Hercegovine. 

U borbama za oslobađanje teritorije općine Trnovo živote su položili naši: Antonio Badrov, Edin Duhović, Saša Petrović, Senad Džaferović, Ibrahim Ganić, Hazim Katkić, Suhbija Pribišić i Avdo Šabanović, i koji su posthumni nosioci najvećeg ratnog priznanja "Zlatna policijska značka", saoćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.