open-navfaktor-logo
search
Važna bitka
Obilježena godišnjica odbrane Donjeg Kotorca
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik i ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica danas su zajedno sa predstavnicima boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca, te njihove rodbine i prijatelja memorijalno-historijskim susretom obilježili godišnjicu Bitke za Kotorac, odnosno odbrane Donjeg Kotorca.
13.06.2020. u 14:55
get url
text

Položeno je cvijeće na spomen-obilježje u Donjem Kotorcu, kao i na mezarje i spomen-obilježje u Butmiru. Odato je dužno poštovanje braniteljima Donjeg Kotorca, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

 -Bitka za Kotorac, mogu reći da je ona jedna od najvažnijih bitaka u historiji Bosne i Hercegovine, kada je sačuvan grad Sarajevo, a s njim i sve institucije naše zemlje. Da je nekim slučajem neprijatelj prošao kroz ovaj dio Kotorca, danas BiH ne bi imala ovakve konture. Zbog toga, hvala svim pripadnicima boračkih udruženja koji i danas njeguju i podsjećaju na sve naše heroje koji su dali svoje živote za odbranu jedine nam domovine BiH - naglasio je predsjedavajući Čelik.

Ministar Grabovica je najavio kako će Skupština i Vlada KS podržavati sve manifestacije ovog tipa, kako svojim prisustvom, tako i konkretnom podrškom za njihovu organizaciju novčanim sredstvima planiranim pri Ministarstvu za boračka pitanja KS za ovu namjenu.

Prisutni su podsjetili da se na današnji dan vodila sudbonosna bitka i ključna odbrana ovog dijela ilidžanske teritorije, čijim bi zauzimanjem Sarajevo bilo potpuno odsječeno i blokirano, a postojanje BiH upitno.

Istaknuto je i kako je ovaj značajan datum ujedno i godišnjica formiranja 4. motorizovanog bataljona 4. viteške motorizovane brigade, kao i Dan mjesne zajednice Donji Kotorac, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.