open-navfaktor-logo
search
Vogošća
Obilježena godišnjica jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva
Braniocima je bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti
23.07.2019. u 12:38
get url
text

U organizaciji Udruženja RVI Vogošća svečano je obilježena 26. godišnjica Bitke za Ugorsko. Ova bitka je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. O tome govori i činjenica da su napadi agresorskih snaga bili izuzetno žestoki i pažljivo pripremani na ovom dijelu vogošćanskog ratišta.

Braniocima je, međutim, bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti. U julu 1993.godine heroji Ugorskog su privremeno izgubljene linije u roku od nekoliko dana već vratili i uspjeli da ih održe protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

O strateškom značaju Ugorskog govorio je i pomoćnik načelnika Općine Vogošća za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić. On se osvrnuo i na česta osporavanja potrebe za postojanjem boračkih udruženja. Prihvatajući činjenicu da ih je na federalnom nivou možda previše, istakao je ipak kako su boračka udruženja u Vogošći u potpunosti opravdala svoje postojanje jer ovakvim obilježavanjima značajnih datuma popunjavaju prazninu koja postoji u školskim programima kada je u pitanju period agresije na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Prisutnima kod spomen-obilježja u naselju Ugorsko, gdje su delegacije položile cvijeće, prigodnim riječima obratio se učesnik bitke Omer Hasanović, a literarnim radovima doprinos sjećanju na bitke vođene u ovom vogošćanskom naselju dale su Merima Kadrić i Lejla Huseinović.
Udruženje RVI i ovog puta izrazilo je zahvalnost svima koji su prisustvovali ovoj manifestaciji, a posebna zahvalnost upućena je porodici Pašalić koja je poklonila dio zemljišta za izgradnju spomen obilježja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.