open-navfaktor-logo
search
Putevima pobjede ARBiH
Obilježena godišnjica: Branioci su za nekoliko sati protjerali srpsko-crnogorskog agresora i oslobodili Mostar
U sklopu manifestacije "Putevima pobjede Armije Republike BiH 2020" i obilježavanja 28. godišnjice oslobađanja Mostara od srpsko-crnogorskog agresora juna 1992. godine, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom Turbetu u Podveležju odata je počast šehidima i poginulim borcima.
13.06.2020. u 13:52
get url
text

Nakon toga, u organizaciji Medžlisa IZ Mostar u vjerskom dijelu programa proučena je hatma dova u džamiji u Podveležju. Ovim aktivnostima prisustvovali su, između ostalih, članovi šehidskih porodica, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada i Kantona, borci učesnici borbi junskih dana 1992.

U odnosu na ranije godine, program manifestacije na Podveležju je organizovan u smanjenom obimu, zbog epidemiološke situacije u BiH.

U neformalnom druženju, evocirane su uspomene na uspjehe boraca, na značaj i ulogu Samostalnog bataljona odbrane Mostara u oslobađanju lijeve obale i užeg gradskog dijela Mostara, pod komandom rahmetli Arifa Pašalića, o briljantnoj akciji boraca Odreda TO Podveležja koji su u samo nekoliko sati 16. juna 1992. godine protjerali agresorske vojnike sa utvrđenih položaja na Svetoj Gori, Merdžan Glavi, Šipovcu i Ravnicama, zarobivši više desetaka neprijateljskih vojnika i oficira i velike količine MTS-a.

{$galerijaFotografija}

- Naravno, jedna od tema je bila i pokušaj raznih "udruga" da umanje značaj i ulogu pripadnika TO RBiH, MUP-a RBiH, kasnije i jedinica Armije RBiH u odbrani i oslobađanju Mostara 1992. godine, sa jedinstvenim stavom da to neće proći, da su historijske činjenice neumoljive i dostupne, a posebno da je puno živih svjedoka koji neće dozvoliti falsifikovanje historije - kazali su iz Organizaciskog odbor Manifestacije "Putevima pobjede Armije Republike BiH 2020".

Putevima pobjede Armije Republike BiH 2020 - 13. 6. 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.