open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Obilježena godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg
U organizaciji JOB "Unija veterana" općine Vogošća, a uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera, na platou kod spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima na Sjeničkoj kosi, svečano je obilježena 27. godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg.
28.12.2020. u 13:14
get url
text

Kod spomen-obilježja na Sjeničkoj kosi okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27.12.1993. godine. Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

Prisutnima na lokalitetu Sjeničke kose obratio se Salem Numanović, učesnik bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg i predsjednik UO JOB "Unija veterana" općine Vogošća. Tom prilikom je podsjetio prisutne na činjenicu da su borci Armije Republike Bosne i Hercegovine na Sjeničkoj kosi zaustavili elitne agresorske jedinice. Osvrnuo se i na pokušaje da se historija relativizira, prekroji i minimizira. Spomenuo je kako je sve češće u upotrebi fraza "teror sjećanja" kojom se pokušavaju spriječiti obilježavanja u vezi s događajima iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu. Takvima je uputio poruku da će se herojske pobjede i stradanja i dalje nastaviti obilježavati bez obzira na njihove želje.

{$galerijaFotografija}

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je u svom obraćanju istakao da je govor Salema Numanovića analiza dostojna univerzitetskog profesora. Posebno značajnim je ocijenio kontinuirano učešće učenika vogošćanskih osnovnih i srednje škole koji su sa svojim radovima prisutni na obilježavanjima značajnih datuma.

Tako su obilježavanje ove godišnjice svojim prisustvom uveličali su i učenice Osnovne škole "Zajko Delić" Nudžejma Pozder i Mejrem Kurtalić i učenice Osnovne škole "Izet Šabić" Medina Hasković i Elina Hasanspahić koje su pročitale svoje literarne radove na temu bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg.

Na kraju obilježavanja godišnjice delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježje, saopćila je Općina Vogošća.

Bitka za Sjeničku kosu - 28. 12. 2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.