Riječ je o akciji koju je 18.04.1992.godine izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH na izvlačenju materijalno-tehničkih sredstava (naoružanja i municije) iz vogošćanske firme Pretis. Tom prilikom je poginuo brigadni general Safet Hadžić, kao i njegovi saborci Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković.

Sjećanje na akciju je organiziralo Udruženje boraca “Patriotska liga” Vogošća u koordinaciji sa sa Patriotskom ligom Novi Grad i Udruženjem veterana Specijalni odred policije BOSNA.

Delegacije su položile cvijeće na spomenike na Glavnoj i Teretnoj kapiji pokazujući da se ni u vremenima krize poput ove aktuelne sa pandemijom ne smije dozvoliti da se zaborave heroji odbrane od agresije, saopćeno je iz općine Vogošća. 

Govoreći okupljenima općinski načelnik Edin Smajić je istakao kako danas treba biti hrabar da se kaže istina o odbrani od agresije kao najčasnijoj stranici naše historije. Napomenuo je da istina nema alternativu i da je dovoljno podsjećati na ono što se zaista dešavalo bez ikakvog dodavanja i oduzimanja. A da bi se istina očuvala neophodne su manifestacije poput ove da nas podsjećaju i na herojstvo i na žrtvu najboljih među nama, saopćila je Općina Vogošća.