open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Obilježena 31. godišnjica presudne akcije za odbranu Sarajeva i pogibije heroja Safeta Hadžića i saboraca
Obilježena je 31. godišnjica pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safeta Hadžića i njegovih saboraca Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića.
18.04.2023. u 14:24
get url
text

Svi oni živote su izgubili prilikom izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz vogošćanske firme "Pretis".

U znak sjećanja na presudnu akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga "Pretisa" u Vogošći neophodnih za odbranu Sarajeva, koju su u noći sa 17. na 18. april 1992. godine uspješno izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine - Odred policije "Bosna", uz podršku združenih jedinica Teritorijalne odbrane RBiH te povodom obilježavanja 31. godišnjice pogibije generala Safeta Hadžića i njegovih saboraca danas je na tom lokalitetu položeno cvijeće i odata počast ovim herojima otpora agresiji.

FOTO: AA

Na spomen-obilježja generalu Hadžiću i njegovim saborcima Seadu Veliću, Nerminu Zeljkoviću, Fahrudinu Čavčiću, Almiru Islamoviću i Senadu Čiriću, u ime Kantona, cvijeće je položio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

General Hadžić i njegovi saborci, kao pripadnici Patriotske lige, poginuli su 18. aprila 1992. godine prilikom ponovljenog pokušaja da iz kruga preduzeća "Pretis" izvuku dodatne količine municije i sredstava neophodnih za odbranu Sarajeva.

Cvijeće položile brojne delegacije

Njihova imena ostat će zapisana u historiji bh. odbrambeno-oslobodilačke borbe.

Na spomen-obilježja generalu Safetu Hadžiću i njegovim saborcima cvijeće su danas položile i brojne druge delegacije, među kojima su bili predstavnici sarajevskih općina Novi Grad i Vogošća, Federacije BiH, boračkih udruženja te njegovi saborci i sugrađani.

FOTO: AA

Sabit Kobiljak, predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Općine Vogošća i nosilac aktivnosti na ovom obilježavanju, istakao je da je prošla 31 godina od važnog događaja koji se odigrao u kompleksu bivše radne organizacije "Pretis".

- Pretis je bio vojna fabrika za proizvodnju oružje i municiju. Specijalna jedinica MUP-a BiH u saradnji s Teritorijalnom odbranom u toj noći je izvršila upad u ove prostore i glavni događaj se odigrao upravo ovdje na teretnoj kapiji. Tu akciju predvodila je Specijalna jedinica pod vodstvom Kemala Ademovića. Akcija je briljantno izvedena i iz fabrike je izvučeno mnogo naoružanja koje je strateški bilo vrlo bitno za odbranu Sarajeva, odnosno BiH. Radi se o oko 1.200 protivoklopnih sredstava i jednom punom kamionu granata 120 milimetra - kazao je Kobiljak.

Jedna od najbitnijih akcija za odbranu Sarajeva

FOTO: AA

Načelnik općine Vogošća Migdad Hasanović istakao je da se danas obilježava 31. godišnjica herojske akcije u "Pretisu", ali i tužna godišnjica pogibije heroja koje je predvodio Safet Hadžić.

- Historija je rekla da je to jedna od najbitnijih akcija koja je odrađena koja je u agresiji pomogla u odbrani Sarajeva - kazao je Hasanović i ukazao neophodnost jačanja kulture sjećanja na ovako važne događaje iz perioda agresije na BiH.

Jedan od učesnika akcije izvlačenja naoružanja iz "Pretisa" Jasmin Rajković danas je došao na to mjesto i prisjetio se onog što se dogodilo prije tačno 31 godinu.

VEZANI TEKST - Heroj Safet Hadžić poginuo je prije 31 godinu u akciji izuzimanja oružja iz Pretisa u Vogošći

- Zahvaljujući našim drugarima, koji su bili okolo sa IC uređajima, mi smo dobro pregledali okolinu i nije bilo nikoga. Tako smo mogli sigurno da uđemo i izađemo - kazao je Rajković koji je tokom agresije na BiH dva puta ranjavan.

Ističući kako su svi učesnici akcije bili svjesni rizika koji preuzimaju, ali i važnosti uspjeha te operacije, Rajković je kazao da nije bilo vremena za razmišljanje, već je fokus bio samo na akciji i njenoj realizaciji.

- Samo jedan ispaljeni metak je bio u akciji od pokojnog Vinka Šamarlića, koji je rekao da se puca u sijalicu, pošto smo bili osvijetljeni ispred magacina municije i zolja. Međutim, nije se mogla razbiti sijalica tako i onda je on uzeo kamen i kamenom je razbio. Samo taj metak je upotrijebljen, ništa više - kazao je Rajković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.