open-navfaktor-logo
search
Teočak
Obilježena 30. godišnjica pogibije narodnog heroja Hajrudina Mešića
Nizom manifestacija u Teočaku je obilježena 30. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića - Kapetana Hajre, a danas su članovi njegove porodice, saborci i prijatelji položili cvijeće i proučili Fatihu na mjestu gdje je 30. oktobra 1992. godine zauvijek prestalo kucati srce jednog od najvećih bosanskohercegovačkih sinova.
30.10.2022. u 14:49
get url
text

{$galerijaFotografija}

Tog 30. oktobra 1992. godine Kapetan Hajro je sa svojim saborcima krenuo u deblokadu Kamenice kod Zvornika, a potom i Srebrenice. Na tom putu, u eksploziji granate u mjestu Nezuk poginuo je, a akcija boraca Armije RBiH je okončana. Nikada više u agresiji na Bosnu i Hercegovinu jedinice Armije RBiH na tom području nisu bile tako blizu spajanja kao tih oktobarskih dana 1992. godine.

- Trideset godina je prošlo od smrti mog oca. Svih ovih godina njegovi saborci ga nisu zaboravili. Općina Teočak je doprinijela da se njegovo ime ne zaboravi. Trideset godina je puno, nije lako doći na ovo mjesto, a svake godine je teže. Teško je nama, saborcima, ali mi je drago što se ne zaboravlja ime mog oca. Ne samo u Teočaku, Sapni nego i šire u cijeloj BiH - kazao je sin Zlatko Mešić.

Brigada na čijem je čelu bio, nakon njegove pogibije preimenovana je u 255. brdsku brigadu "Hajrudin Mešić" i proglašena slavnom zbog svog doprinosa u odbrani Bosne i Hercegovine.

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka", a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije RBiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

U Teočaku je u subotu uvečer održana akademija posvećena liku i djelu Hajrudina Mešića, a u novoizgrađenoj sportskoj dvorani održan je malonogometni turnir koji je osvojila ekipa iz Čelića. Ranije, tokom sedmice, saborci su obišli i razgovarali s članovima porodice Hajrudina Mešića.

Obilježavanje 30. godišnjice pogibije Hajrudina Mešića završeno je na šehidskom mezarju u Sniježnici i učenjem tehvida u sniježničkoj džamiji. U Sniježnici je počela i izgradnja spomen obilježja - turbeta za Hajru Kapetana, koje je po izgledu jedinstveno za svih devet narodnih heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

Iza brigadnog generala Hajrudina Mešića ostali su supruga Radenka, sin Zlatko i kćerka Lejla.
 

Obilježena 30. godišnjica pogibije narodnog heroja Hajrudina Mešića - 30. 10. 2022.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.