open-navfaktor-logo
search
Mostar
Obilježena 30. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini
Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine Mostar te Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar u ponedjeljak su prigodnim programom obilježili 30. godišnjicu od zločina na Uborku i Sutini.
13.06.2022. u 14:10
get url
text

Tom prilikom brojne delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježjima na Uborku, u Sutini te u Zaliku.

Adnan Hasić, predsjednik Udruženja porodica ubijenih žrtava na Uborku i Sutini poručio je kako su na tim mjestima prije 30 godina ubijeni Mostarci, nedužni civili, Hrvati i Bošnjaci.

- Mi 30 godina čekamo da Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine procesuiraju odgovorne za ovaj zločin. Pouzdano znamo da je dvanaest osumnjičenih umrlo, umiru i svjedoci te stoga koristim ovu priliku da još jednom pozovem institucije da pred lice pravde izvedu odgovorne za zločin na Uborku i Sutini – naglasio je Hasić.

Dodao je kako su se prvi zločini u Mostaru dogodili upravo na Uborku i Sutini, napomenuvši da je najveća otkrivena masovna grobnica u Mostaru upravo Sutina koja je prva otkrivena i ekshumirana u Bosni i Hercegovini.

{$galerijaFotografija}

- Nema većeg ili manjeg zločina. Zločini su se događali na svim stranama i možda je ovo dobar put kako bismo iskreno, jedni prema drugima pogledali u oči, ispričali se za sve ono što se događalo kako bismo onda lakše izgradili bolju budućnost za sve nas i za našu djecu – kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Izrazio je zahvalnost Gradskom vijeću Mostara da je, na inicijativu Udruženja civilnih žrtava rata, današnji dan proglasio Danom svih civilnih žrtava rata.

- To je pokazatelj da su došla vremena da se otvaraju neke teme koje do sada nisu bile otvorene. Hrabro idemo naprijed s premisom da gradimo bolju budućnost – zaključio je Kordić.

Obilježena 30. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini, 13.06.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.