open-navfaktor-logo
search
Tarčin
Obilježena 29. godišnjica masakra u blizini Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić"
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra u blizini Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu danas je obilježena 29. tužna godišnjica masakra, kada je od eksplozivnog dejstva granate ispaljene s agresorskih položaja Vojske Republike Srpske ubijeno sedam, a lakše i teže ranjeno šestero naših sugrađana.
17.07.2022. u 13:22
get url
text

Ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković. 

Pomoćnica ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Onahti Čerkez, koja je u ime Kantona Sarajevo položila cvijeće i učenjem fatihe odala počast stradalim, u obraćanju je naglasila da je bitno njegovati kulturu sjećanja, sjećati se i govoriti o žrtvama, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. 

- Potrebno je stalno govoriti o ovome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje, niti igdje na svijetu. Pored ovog strašnog čina, mi moramo graditi budućnost na temeljima ravnopravnosti svih naših naroda i građana. Istrajavati na idejama na kojima BiH može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnom uvažavanja i tolerancije, istakla je Čerkez. 

Prisutne je podsjetila na presude Međunarodnog suda u Haagu, koji je za ovaj i druge slične zločine počinjene u Sarajevu osudio Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, te Ratka Mladića. 

- Premalo je osuditi samo nekoliko odgovornih za sve zločine i ogromnu patnju stanovnika našeg glavnog grada tokom četiri godine opsade, a kamo li za preko 12 hiljada ubijenih građana, te preko 60 hiljada ranjenih, zaključila je Čerkez. 

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih i njihovi sugrađani, te predstavnici Općine Hadžići, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95. i Unije civilnih žrtava rata KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.