open-navfaktor-logo
search
Vogošća
Obilježena 28.godišnjica Bitke za Žuč
U organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća svečano i dostojanstveno, te uz poštivanje epidemioloških mjera, obilježena je dvadeset i osma godišnjica Bitke za Žuč.
18.09.2020. u 17:08
get url
text

Tog 18. septembra 1992. godine, krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala 5 dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima našao se i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je petnaest, a trideset i šest je ranjeno.

Prvo je odata počast na spomen obilježju u naselju Ugorsko, a u nastavku je obilježavanje ovog datuma nastavljeno, uz prigodan program, učenje jasina i polaganje cvijeća, na lokalitetu Tri bukve.

U ime Općine Vogošća, kao pokrovitelja ovog događaja, obratio se Pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić koji je pročitao poruku općinskog načelnika Edina Smajića koji je bio spriječen da prisustvuje ovom događaju. Pozvao je sve okupljene da u svojim porodicama i svom okruženju nastave širiti istinu o herojstvu branilaca kako bi se sjećanje na njih očuvalo živim.

Po oknčanju svih obraćanja brojne delegacije iz Vogošće, ali i susjednih općina položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.