open-navfaktor-logo
search
Većina tijela spaljena
Obilježena 28. godišnjica zločina u Han Ploči gdje je pobijeno 78 Bošnjaka
U Šehidskoj džamiji u Han Ploči, nedaleko od Kiseljaka, danas je obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići.
13.06.2021. u 14:31
get url
text
Han Ploča

U periodu od 12. do 16. juna 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u roku desetak dana iz pomenutih sela zarobile su i ubile 78 Bošnjaka, među kojima je i djevojčica od 13 godina.

Tijela 38 ubijenih do danas nisu pronađena. Poslije zločinačkog poduhvata, komanda HVO-a je angažovala posebnu jedinicu koja je imala za cilj uklanjanje dokaza o zločinu. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina. Sva tijela ubijenih, a koja nisu izgorjela u spaljenim kućama su ukopavana u pojedinačne i grupne grobnice ili su skrivena na drugi način.

Nakon čitanja imena ubijenih i učenja Jasina prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak Kenan ef. Bajrić, koji je kazao da neki od onih koji se dovode u vezu sa zločinima hodaju ovim gradom, dok je čovjek koji je priznao zločin za 15 ubijenih dobio kaznu što odgovara tome da je za svaku žrtvu dobio otprilike godinu dana zatvora.

- Ovdje ima svjedoka koji znaju šta se događalo i treba to govoriti. Nemojte bježati od medija! Nekada vidim u našem narodu da mnogi ne žele govoriti, dok oni koji ne znaju pričaju - kazao je efendija Bajrić.

On je istakao kako osuđuje ubistvo fratara u Fojnici, o čemu se svake godine uveliko govori u medijima, ali napominje i pravi paralelu sa zločinima u Han Ploči u kojima za ubistvo mnogih, pa tako i naprimjer efendije Omera Drkića, nije niko odgovarao, iako se zna ko su bile osobe u vojnim jedinicama, piše Preporod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.