open-navfaktor-logo
search
Da se ne zaboravi
Obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici
Predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida i bošnjački predstavnici vlasti opštine Srebrenica, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić, danas su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježili 28. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.
08.05.2020. u 18:17
get url
text
Srebrenica, stradanje

- Na simboličan način smo obilježili 28. godišnjicu zločina, s porukom da žrtve ne smiju biti zaboravljene. Nažalost, nismo mogli da se okupimo u većem broju, pa ni članovi porodica nisu mogli doći. Mi koji smo preživjeli, ali i generacije koje dolaze ne smiju zaboraviti – poručio je zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić. 

Prema njegovim riječima, prije 28 godina u centru Srebrenice su pripadnici srpskih vojnih i paravojnih jedinica zapalili desetine kuća.

- U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim. Radi se o ljudima koji su ostali u gradu i vjerovali da im se neće ništa desiti. Desilo se suprotno, neki od njih su zapaljeni u svojim domovima - istakao je Fejzić.

Dodaje da su žrtve koje su ubijene 8. maja bili civili, uglavnom starije, nepokretne i bolesne osobe.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.