open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na heroje
Obilježena 28. godišnjica pogibije Safeta Hadžića
Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju brigadnom genaralu Armije RBiH Safetu Hadžiću ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je obilježena 28. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i njegovih saboraca.
18.04.2020. u 14:17
get url
text

Cvijeće na spomen-obilježje položili su predstavnici Općine Novi Grad, delegacije Grada Sarajeva, predstavnici boračkih udruženja, a obilježavanju su prisustvovali i članovi porodice Hadžić, prijatelji i saborci rahmetli Safata Hadžića.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja Tajib Delalić kazao je da je Hadžića poznavao dugo godina te je aktivno s njim radio i sarađivao.

- Sve što se dešavalo oko Stranke demokratske akcije i Patriotske lige, pružanja otpora, dešavalo se zapravo uz nesebičan doprinos Safeta Hadžića. Radio je sve s velikom energijom i enuzijazmom. Za svoj rad posthumno je odlikovan Odrenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, jedan je od devet heroja u našoj državi, odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan - istaknuo je Delalić.

Najstarija kćerka Safeta Hadžića Almira Hadžić-Gološ iskazala je zahvalnost Općini što je uprkos svim dešavanjima našla načina da se godišnjica simbolično obilježi.

{$galerijaFotografija}

- Sjećamo se naših heroja zahvaljujući istinskim patriotama koji su iza njih ostali. Da bi tako i ostalo bilo bi dobro sjećanje na naše heroje i cijeli taj hrabri ratni period izučavati više i kroz obrazovni sistem - kazala je.

Na današnji dan, prije 28. godina Safet Hadžić je sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem poginuo na kapiji preduzeća "Pretis" prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municija neophodnu za odbranu Sarajeva.

Cvijeće je položeno i na mjestu pogibije te Šehidskom mezarju Kovači, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Safet Hadžić - 18. 4. 2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.