open-navfaktor-logo
search
Hadžići
Obilježena 28. godišnjica pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some
Na spomen-obilježju Brezovača na Igmanu danas je obilježena 28. godišnjica pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some.
30.07.2020. u 11:34
get url
text
Domuz godišnjica
Domuz godišnjica

Na mezar Smaje Some na Šehidskom mezarju Kahrimani u Pazariću cvijeće su položili saborci, porodica, predstavnici boračkih udruženja.

- Smajo Somo bio je najstariji borac Armije BiH na Igmanu imao je 70 godina. Bio je toliko hrabar da se uopće nije ni krio kad bi neprijatelj rafalao po našim linijama. Govorio je naprijed momci ne mogu nam ništa, to su bile i zadnje riječi "Velikog Heroja Smaje Some" koji je pogino istog dana kad i komandant Čedo Domuz 30. jula 1992 godine na prevoju Rogoj kod Trnova - odlomak je iz ratne knjige "Povratak iz mrtvih".

{$galerijaFotografija}

Čedomir Domuz je rođen 30. marta 1960. godine u Binježevu - Hadžići. Poginuo je 30. jula 1992. godine na Rogoju - Trnovo, kao vojnik na dužnosti komandira izviđačko-diverzantskog voda, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Posthumno je 1992. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a 1994. godine i Ordenom zlatnog grba sa mačevima. Smajo Somo je bio najstariji borac Armije Republike Bosne i Hercegovine na Igmanu, a imao je 70 godina.

 

 

domuz-godisnjica2.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.