Brojne delegacije i članovi porodica šehida i poginulih boraca  položile su cvijeće kod spomen-ploče u Lasnici i ispred spomen-obilježja u Hrasnici. Bitka za Famos je jedna od najvažnijih bitaka koje su se desile 1992. godine.

- Ova bitka je jedna od najznačajnijih bitaka koje su se odvijale te sudbonosne 1992. godine, bitka koje se moramo sjećati zbog velikog broja poginulih. Oni su naš i danas ponos, dugujemo im  zahvalnost i ne smijemo zaboraviti da su dali za ovu državu najdragocijenije, život -  poručio je komandant Četvrte viteške brigade, general Fikret Prevljak.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić podsjetio je prisutne na važnost jedinstva u doba koronavirusa, a i rada.

 - Mi ne smijemo zaboraviti naše najhrabrije momke koji su dali živote, imamo dug prema njihovim porodicama. Danas kad izgrađujemo državu, zapitajte se malo šta je i do nas? Zašto su nas sada zatvorili i prepoznajmo šta nam je sad prioritet, ko su prijatelji, kako za nas, tako i za državu BiH - rekao je načelnik Memić, te naglasio da je snaga u obrazovanju mladih naraštaja. 

Potom su delegacije obišle mezarje Kovači-Hrasnica, gdje je proučen jasin na mezarju. Preživjeli učesnici bitke za Famos, kao i članovi porodica poginulih, ističu da je to bila jedna od najtežih bitaka za odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Naglašavaju njen ključni značaj, jer je onemogućeno srpskim snagama da prodru na slobodnu hrasničku teritoriju, te krenu dalje ka Sarajevu, saopćeno je iz Općine Ilidža.