open-navfaktor-logo
search
Ilidža
Obilježena 28. godišnjica Bitke za Famos
U naselju Lasica u Hrasnici danas je obilježena je 28. godišnjica Bitke za Famos u kojoj je poginulo 26 pripadnika 104. motorizirane brigade Armije RBiH.
04.08.2020. u 14:17
get url
text

Brojne delegacije i članovi porodica šehida i poginulih boraca  položile su cvijeće kod spomen-ploče u Lasnici i ispred spomen-obilježja u Hrasnici. Bitka za Famos je jedna od najvažnijih bitaka koje su se desile 1992. godine.

- Ova bitka je jedna od najznačajnijih bitaka koje su se odvijale te sudbonosne 1992. godine, bitka koje se moramo sjećati zbog velikog broja poginulih. Oni su naš i danas ponos, dugujemo im  zahvalnost i ne smijemo zaboraviti da su dali za ovu državu najdragocijenije, život -  poručio je komandant Četvrte viteške brigade, general Fikret Prevljak.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić podsjetio je prisutne na važnost jedinstva u doba koronavirusa, a i rada.

 - Mi ne smijemo zaboraviti naše najhrabrije momke koji su dali živote, imamo dug prema njihovim porodicama. Danas kad izgrađujemo državu, zapitajte se malo šta je i do nas? Zašto su nas sada zatvorili i prepoznajmo šta nam je sad prioritet, ko su prijatelji, kako za nas, tako i za državu BiH - rekao je načelnik Memić, te naglasio da je snaga u obrazovanju mladih naraštaja. 

Potom su delegacije obišle mezarje Kovači-Hrasnica, gdje je proučen jasin na mezarju. Preživjeli učesnici bitke za Famos, kao i članovi porodica poginulih, ističu da je to bila jedna od najtežih bitaka za odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Naglašavaju njen ključni značaj, jer je onemogućeno srpskim snagama da prodru na slobodnu hrasničku teritoriju, te krenu dalje ka Sarajevu, saopćeno je iz Općine Ilidža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.