Predstavnici Koordinacije i bošnjački predstavnici u vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine položili su cvijeće na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću i na Centralnom spomen obilježju borcima Armije RBiH u Brčkom.

Zbog ograničenja koje prate stanje odbrane od pandemije, a u skladu sa odredbama Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, program obilježavanja godišnjice nešto je drugačiji nego ranijih godina.

- Iako ove godine nismo mogli organizirati svečanu akademiju, potrudili smo se da prigodnim programom podsjetimo na važnost ovog datuma za Brčko i Bosnu i Hercegovinu - izjavio je član Koordinacije boračkih udruženja Armije R BiH i član odbora za obilježavanje godišnjice brigade Amir Sinanović.

On je kazao da je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola koji je raspisan povodom 28. godišnjice 108/215.viteške motorizovane brigade zatvoren 12.maja i da su izabrani najuspjeliji radovi. Tema ovogodišnjeg konkursa glasila je „Kad sve ovo bude jučer“.

Na dan formiranja brigada je u svom sastavu imala Komandu sa prištapskim jedinicama i šest bataljona sa oko 3.000 boraca. Broj boraca brčanske brigade je u periodu od 1992. do 1995. godine dostigao 7.500.

U martu 1993. godine došlo je do podjele brigade na 108. brčansku brigadu ARBiH i 108. pješačku brigadu HVO-a Ravne-Brčko, međutim uprkos podjeli na dvije brigade, borci i bojovnici su zajednički branili i odbranili slobodnu brčansku teritoriju i dali značajan doprinos očuvanju Bosne i Hercegovine.

Brčanska brigada je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine izgubila 556 boraca i 178 bojovnika koji su dali svoje živote u odbrani slobodne brčanske teritorije, 1.225 boraca je teže, a 1.745 lakše ranjeno, dok se 14 pripadnika brigade vode kao nestali.