open-navfaktor-logo
search
Polaganje cvijeća
Obilježena 27. godišnjica stradanja Sarajlija na mjestu masakra u ulici Isevića sokak
Na današnji dan ubijeno je njih osmero dok su čekali u redu za vodu. Među njima je bilo dvoje djece, dok je još 19 naših sugrađana tada lakše i teže ranjeno, kazala je Šulović
15.01.2020. u 12:47
get url
text

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe obilježena je 27. godišnjica stradanja Ahmeta Ahmetspahića, Jasmine Kajanija, Asima i Azre Lačević, Senada Lagumdžije, Bajre Pinje, Aferdite Sadikaj i Jasne Šarić, koji su svoje živote izgubili na mjestu masakra u sarajevskoj ulici Isević sokak kod broja 23.

- Na današnji dan ubijeno je njih osmero dok su čekali u redu za vodu. Među njima je bilo dvoje djece, dok je još 19 naših sugrađana tada lakše i teže ranjeno - naglasila je uime Kantona Sarajevo sekretar Ministarstva pravde i uprave KS Indira Šulović.

Dodala je i kako treba stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njeni građani bili izloženi velikim patnjama, jer su bili najčešće gladni, žedni, promrzli....

- Najgora od svega toga bila je činjenica da su u takvim uslovima bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, pri čemu je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva, a među njima i 1.601 dijete. Ni u kakvim konotacijama ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku i nacionalnu pripadnost - podsjetila je ovom prilikom na teške dane stradanja u Sarajevu sve prisutne Šulović.

Ramiz Holjan, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva '92-'95, kazao je kako u BiH ima, nažalost, puno sličnih mjesta gdje su agresori na našu državu izvršili masakre nad nedužnim građanima.

- Oni čiji najmiliji su stradali na ovaj način imaju tugu i jednu ranu neizlječivu - istakao je Holjan. Naglasio je da ovakve rane ne mogu zarasti, jer izvršioci ovog i sličnih zlodjela nisu još nikada izvedeni pred lice pravde, niti adekvatno kažnjeni.

Istakao je kako sudstvo i tužilaštvo, nažalost, ne rade svoj posao, ali i još jednom iskazao nadu da će ipak svi zločinci biti uhapšeni i adekvatno kažnjeni. Pozvao je sve građane da dolaze na ove godišnjice i time pokažu da suosjećaju i nezaboravljaju sva zlodjela koja su se nedužnim građanima Sarajeva desila.

- Mi nećemo osvetu, nećemo da mrzimo, mi samo hoćemo pravdu, da sudovi rade svoj posao i pohapse zlikovce koji su ovo uradili i dosude im adekvatnu kaznu - naglasio je Holjan.

{$galerijaFotografija}

Današnjem obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovale su i delegacije Parlamenta Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS te SDP BiH OO Stari Grad, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Godišnjica masakra u ulici Isevića sokak
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.