open-navfaktor-logo
search
Vogošća
Obilježena 27. godišnjica stradanja mještana naselja Krše
Prije 27 godina u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad Bošnjacima-civilima, a zvjerski su ubijeni: Kršo Ismet, Kršo Ramiz, Kršo Ibro, Mršo Asim i Piknjač Ahmed
25.05.2019. u 13:37
get url
text

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Vogošća i suoraganizaciji sa udruženjima RVI i JOB – unija veterana, Općinom Vogošća, Mjesnom zajednicom Vogošća I,i Organizacionim odborom mještana naselja Krše, dostojanstveno je obilježena 27. godišnjica stradanja mještana Krša i bitke vođene toga dana.

Prije 27 godina u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad Bošnjacima-civilima, zvjerski su ubijeni: Kršo Ismet, Kršo Ramiz, Kršo Ibro, Mršo Asim i Piknjač Ahmed. Taj 25. maj 1992. godine, ostavio je bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka kao i na bitku koja je vođena toga dana, u kojoj su život izgubili zlatni ljiljani Amel Bečković i Merzuk Feriz.

{$galerijaFotografija}

Današnjem skupu se obratio Općinski načelnik Edin Smajić naglasivši da "25. maj pamtimo po stradnju žrtava ali i herojstvu naših sugrađana".

- Ovakve manifestacije imaju za cilj da se kaže istina, a ne da se prouzrokuje dodatna mržnja. Imamo posebnu obavezu da nikada ne zaboravimo. Ne smijemo zaboraviti hrabrost naših boraca. Moraju se poduzeti sve moguće mjere da se ne zaboravi - istakao je Smajić.

S obzirom da se 25.maj obilježava i Danom Mjesne zajednice Vogošća I, mještani su uručivanjem Zahvalnica na poseban način odali priznanje za nesebičan doprinos u obilježavanju ovog važnog datuma. Između ostalih Zahvalnicu je dobio i nekadašnji načelnik Općine Vogošća Asim Sarajlić.

Brojne programske aktivnosti upriličene su u znak sjećanja na ovaj dan. Delegacije su obišle šehidska mezarja i spomen obilježja i ploče, položeno je i cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Općine Vogošća, dok je centralna manifestacija tradicionalno upriličena u naselju Krše.

Svoj doprinos obilježavanju dali su učenici vogošćanskih osnovnih škola "Zahid Baručija" i "Mirsad Prnjavorac", pročitavši literarne radove o temi "Bitka za Krše".

U sklopu današnjeg obilježavanja je održana i atletska trka za djevojčice i dječake, saopćeno je iz press službe Općine Vogošća. 

27 GODIŠNJICA STRADANJA MJEŠTANA NASELJA KRŠE, 25, 05.2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.