open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena 27. godišnjica masakra nad građanima koji su čekali u redu za hljeb
Nakon intoniranja himne, okupljeni predstavnici vlasti, porodice žrtava, preživjeli i brojni građani odali su počast građanima poginulim čekajući u redu za hljeb
27.05.2019. u 10:52
get url
text

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija obilježena je 27. godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb.

Na ovom mjestu je prije 27 godina smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja u okolici grada. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

Odavanje počasti ubijenim Sarajlijama danas je, nažalost, ostalo u sjeni incidenta i svađe koja se odvijala između članica dva udruženja civičlnih žrtava rata u Kantonu Sarajevo.

Na ovome mjestu svake godine počast žrtava ubijenim u Ferhadiji odaju počast državne, kantonalne i gradske vlasti. Tako je i danas vijence položio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te delegacije Vlade Kantona Sarajevo, kao i Grada Sarajeva.

Tog dana živote su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.