open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Obilježena 26. godišnjica rušenja mosta: Skok bez aplauza i ljiljani za Starog
Tačno u 10 sati i 16 minuta, u vrijeme kada se Stari prije 26 godine pod teretom projektila ispaljenih sa položaja Hrvatskog vijeća obrane srušio u rijeku Neretvu, izveden je skok bez aplauza, u rijeku je bačeno cvijeće
09.11.2019. u 11:22
get url
text

Sirena za uzbunu i skok bez aplauza i ove godine svijet su podsjetili na godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru.

Tačno u 10 sati i 16 minuta, u vrijeme kada se Stari prije 26 godine pod teretom projektila ispaljenih sa položaja Hrvatskog vijeća obrane srušio u rijeku Neretvu, izveden je skok bez aplauza, u rijeku je bačeno cvijeće.

Niti kiša praćena neugodnim vjetrom, niti prohladno vrijeme nije spriječilo učenike osnovnih mostarskih škola da bace ljiljane sa Starog mosta u smaragdnu Neretvu, a simboličan skok bez aplauza da izvede član Kluba skakača u vodu "Mostari" Jasmin Kreso, čime umjesto minute šutnje, na svoj spontan ali vjerodostojan način iskazuju pijetet, poštovanje i dostojanstvo, na jedan od najtužnijih dana u burnoj historiji ovog grada, pamteći zločin iz mržnje.

Posebnu je hrabrost danas pokazao Kreso. Nikada nije bila hladnija, povikao je, pri isplivavanju iz duboke Neretve.

- Volio bih da je neka druga okolnost, ali kako je tako je, tradicija se mora održavati. Da padaju ćuskije mi bismo skakali- kazao je odlučno Kreso, koji se prije skoka pomolio.

Kao rođeni Mostarac, ističe da ovaj dan doživljava sa suzama u sebi.

- Ovo mi je najteži , a ujedno i najdraži skok, pomiješane su emocije- istaknuo je Kreso.

Klub skakača u vodu "Mostari" već 26 godina obilježava ovu tužnu godišnjicu, najcrnji dan u historiji Mostara. Bez politike, bez govora, urade najmanje ali najviše što mogu.

- To je najcrnji dan u historiji grada na Neretvi u novijoj historiji, samim tim što je srušen simbol grada, koji je predstavljao simbol ljubavi i suživota te svega onoga čega se ljudi odriču u zadnje vrijeme. Skok bez aplauza, u 10 sati i 16 minuta, kada je srušen Stari most, naša je poruka da se nigdje i nikada na svijetu ne ponovi ovakva glupost - kazao je u ime Kluba skakača Saša Oručević.

Kada je glavni simbol Mostara i Hercegovine srušen, cijeli svijet je zanijemio od ovog monstruoznog djela HVO-a. Dan ranije HVO je započeo rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, što je okončano sutradan njegovim konačnim rušenjem.

Inače, mostarske gradske vlasti službeno obilježavaju samo godišnjicu obnove Starog mosta. Most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

{$galerijaFotografija}

Obnova Starog mosta trajala je sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 miliona dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske.

Sud pravde u Haagu prije dvije i po godine donio je sramnu odluku - Stari most proglašen je legitimnim vojnim ciljem, pa za njegovo rušenje na koncu niko nije ni odgovarao.

Stari most, skok bez aplauza, godišnjica rušenja, 09.11.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.