open-navfaktor-logo
search
Položeno cvijeće na mezar
Obilježena 26. godišnjica pogibije komandanta Armije RBiH Zaima Imamovića
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u haremu Alipašine džamije, danas je obilježena 26. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Zaima Imamovića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".
09.10.2021. u 16:13
get url
text

Delegaciju Kantona Sarajevo predvodili su predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj. Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH.

Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Na mezar komandanta Imamovića cvijeće su položili i članovi njegove porodice i saborci, predstavnici vlasti, delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sarajevskih općina, te brojnih boračkih udruženja, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.