open-navfaktor-logo
search
Bez svečane sjednice
Obilježena 25. godišnjica reintegracije Vogošće
U Vogošći je svečano obilježen Dan reintegracije dijela Općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine.
23.02.2021. u 15:49
get url
text

Kako je saopćeno iz Općine, ovoga puta nije bilo svečane sjednice kako bi se ispoštovale epidemiološke preporuke, a delegacije Općine i boračkih udruženja sa područja općine Vogošća položile su cvijeće na spomen obilježja u centralnom dijelu Vogošće - na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima, te na spomen obilježja civilnim žrtvama rata i logorašima.

Na taj način je obilježeno 25 godina od trenutka kada su Vogošćani, nakon četverogodišnje herojske borbe, mogli slobodno da dišu na svakom pedlju Vogošće.

Govoreći o tim danima općinski načelnik Edin Smajić je istaknuo kako je to bio "povratak u okvire civilizacije u kojoj niko nije proganjan, mučen, silovan ili ubijan samo zato što se drugačije zove ili ima drugačija vjerska uvjerenja".

Naročito je napomenuo kako "za sve što danas imamo moramo biti zahvalni ljudima koji su davali živote i prolijevali krv da bi spriječili da zacrtani agresorski plan bude i ostvaren".

Tako su, prema riječima načelnika Smajića, upravo oni omogućili i Dejtonski sporazum i reintegraciju.

Podsjetio je da je Vogošćana 1996.godine bilo oko 13.000, a da ih danas ima oko 34.000 - da Vogošća raste i razvija se i to ne samo u demografskom smislu.

On je izrazio uvjerenje kako će, nakon kratkog zastoja izazvanog pandemijom COVID-19 taj razvoj vrlo brzo biti nastavljen i intenziviran, saopćeno je iz Press službe Općine Vogošća.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.