open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena 25. godišnjica reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 25. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.
19.03.2021. u 11:35
get url
text

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 25 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović podsjetio je da se danas obilježava 25 godina reintegracije Grbavice, Vraca i Kovačića.

- Obilježavanje tog dana, koji je u biti svečani dan i nešto što je na zadovoljstvo, ponos i sreću svih građana grada Sarajeva, započeli smo odavanjem počasti za jedne od prvih žrtava agresije na BiH, to su Suada Dilberović i Olga Sučić - pojasnio je Tanović.

Kako je kazao, dan reintegracije Grbavice, Kovačića i Vraca je dan koji će ostati duboko urezan u sjećanje svih onih koji su te 1996. godine bili dio tih procesa. 

- A najviše će ostati u pamćenju onim ljudima koji su stanovnici Grbavice i koji su, uslovno rečeno, zbog ratnih dejstava bili prognani, protjerani i interno raseljeni u drugi dijelovima Sarajeva ili Kantona. Ovaj dan je od velike važnosti za općinu Novo Sarajevo - rekao je Tanović.

{$galerijaFotografija}

Podsjetio je da se obilježavanje ove godine organizuje u skladu sa mjerama koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja nove vrste koronavirusa. 

- Sjećanje na bitne historijske trenutke i za općinu i za grad Sarajevo moramo njegovati. To je naša dužnost, obaveza, to moramo zbog sebe i budućih generacija da nam se ove stvari više nikada ne ponove - poručio je Tanović.

Riad Idrizović, šef kluba vijećnika Narod i pravda u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, naglasio je da je izuzetno značajno da mladi danas budu tu kako bi se njegovala kultura sjećanja na nevino stradale tokom agresije na BiH. 

- Izuzetno je bitno da više pričaju naše starije kolege koje su to doživjele i više znaju od nas, da nas uče o tome kako bi nove generacije mogle učiti u cilju da se više nikada i nikome ne ponovi - izjavio je Idrizović.

O značaju ovog datuma govorio je i Galib Kulovac, dugogodišnji član i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 19. marta.

- Ovo nije samo dan stanovnika Grbavice nego dan dan kada se Grbavica vratila tamo gdje joj je mjesto - gradu Sarajevu. Prije 25 godina, kada smo ušli u Grbavicu, to se ne može zaboraviti - kazao je Kulovac.

Prisjetio se da nisu znali šta će ih čekat kada dođu u ovo sarajevsko naselje. 

- Nakon četiri godine bila je to pustoš. Grbavica je nakon 25 godina zaista jedno ugodno mjesto za život - dodao je Kulovac.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice reintegracije pomenutih naselja planirano je i polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, spomen-parku Vraca, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici.

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Grbavica 25. godina reintegracija, 19 03.2021
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.