Općinski načelnik Kalesija Sead Džafić zajedno sa drugim zvaničnicma Općine danas je položio cvijeće na spomen-obilježju poginulim pripadnicima Armije Republike BiH na Lisači gdje je obilježena i 25. godišnjica velike pobjede i oslobađanja ove kote od agresora.

Cvijeće su položili i predstavnici političkih stranaka, kao i Koordinacija boračkih udruženja Općine Kalesija.

-Nikada nećemo zaboraviti one koji su dali živote za slobodu domovine. Naši vojnici su ovu kotu držali u okruženju od 8. do 25. novembra kada se agresor predao i priznao poraz. Mi smo ove godine uredili jedan dio dionice puta od Jajića prema Lisači i nadam se da će biti u narednoj godini završen kako bi lakše došli. Također planiramo na Lisači da izgradimo i spomen-obilježje koje će simbolizirati veliku pobjedu naše Armije, rekao je Džafić u svom obraćanju.

O uspjehu pripadnika Armije RBiH govorio je i jedan od učesnika bitke Šemsudin Nasupović, koji je istakao da profesori trebaju djecu dovoditi na ovo mjesto gdje će im govoriti pravu historiju.

-O kakvoj akciji i humanosti je riječ najbolji pokazatelj je taj što smo zarobili 61 četnika. Nikome "dlaka sa glave" nije falila, svi su predati Crvenom križu na dalje postupanje. To ustvari govori kakvi smo mi, a kakvi oni kada je u pitanju ratovanje - rekao je Nasupović.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe svi prisutni su obišli plato Lisače gdje je na jarbol podignuta i zastava Republike Bosne i Hercegovine sa kojom je primjena u članstvo UN-a uz intoniranje himne "Jedna si jedina", saopćila je Općina Kalesija.