open-navfaktor-logo
search
Tužno sjećanje
Obilježena 24. godišnjica operacije "Jesen 94": Sjećanje na 82 poginula borca
Više od 2.600 boraca Armije RBiH učestvovalo je u ovoj operaciji, čiji je plan bio potpuno oslobođanje platoa Podveležja i brda iznad Blagaja, gdje su neprijateljske snage bile ukopane
11.11.2018. u 18:36
get url
text

Brojni Hercegovci, od Konjica do Stoca, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća na šehidska turbeta u Blagaju i Velinoj gomili, obilježili su 24. godišnjicu od pogibije 82 borca 4. korpusa Armije Republike BiH u vojnoj operaciji “Jesen 94”. Obilježavanje godišnjice organizovala je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNK.

{$galerijaFotografija}

Više od 2.600 boraca Armije RBiH učestvovalo je u ovoj operaciji, čiji je plan bio potpuno oslobođanje platoa Podveležja i brda iznad Blagaja, gdje su neprijateljske snage bile ukopane, a s ciljem rasterećenja Mostara od svakodnevnog granatiranja. U svega nekoliko sati stradala su 82 borca Armije RBiH, među kojima su peterica komandanata bataljona, 20 komandira vodova i odjeljenja i 12 "Zlatnih ljiljana".

- Ovo su dani tuge, sjećanja, ali i ponosa. Tuge i sjećanje za našim najboljom borcima, 82 borca koja su poginula u ovoj operaciji, ali i 1.500 boraca 4. korpusa Armije RBiH koji su dali svoje živote na cijelom prostoru Hercegovine, ali i na drugim prostorima gdje su naše jedinice učestvovale u odbrambeno oslobodilačkom ratu, kako bi mi danas mogli nastaviti državu Bosnu i Hercegovinu uređivati u miru i dovesti je tamo gdje nam je cilj, u članstvo EU - kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i ratni komadant.

To se daleko lakše može ostvariti u miru, nastavlja Špago, no da bi to uspjeli potrebno je jedinstvo koje je bilo u ratu, ali i ovakve manifestacije, koje će dati energiju kako ni jedan problem, koji danas imamo, ne bi bio nerješiv.

- Ako su naši hrabri sinovi išli goloruki na tenkove, onda koji je problem da u današnjim uslovima svaki problem, koji se pred nas stavi bude riješen - poručio je Špago.

Semir Hajdarović, učesnik operacije "Jesen 94" se prisjetio akcije u kojoj je izgubio suborce uz riječi da je jesen 2018. sjetna i tužna zbog onih koji danas nisu tu, ali i ponosna jer imena šehida i poginulih boraca "nosimo časno u srcu i tu ćemo ih čuvati zauvijek". 

Nisveta Bucman uime Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK kazala je kako se ova organizacija trudi očuvati mjesto na kojem su svoje živote dali najbolji sinovi ove zemlje, i otrgnuti od zaborava sjećanje na njih.

Obilježavanje godišnjice operacije "Jesen 94"
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.