open-navfaktor-logo
search
KCUS
Obilježen Međunarodni dan teraprije boli
20.05.2019. u 12:00
get url
text

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana terapije boli, u KCUS-u je održan Simpozij u cilju edukacije uposlenika i studenata  Medicinskog fakulteta UNSA. Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju, prim. mr. sci. med. dr. Amela Katica Mulalić, istakla je da je Simpozij izuzetno značajan s obzirom na svakodnevne nove spoznaje o patofiziologiji, dijagnostici i liječenju boli.

-Vođeni činjenicom da je neadekvatna primjena terapijskih postupaka osnovni razlog neuspješnog liječenja, već drugu godinu organiziramo Simpozij na temu terapije boli. Uokviru održanog Simpozijuma, multidisciplinarnim pristupom predstavili smo najnovija saznanja o liječenju, patofiziološkim mehanizmima, kliničkim, psihološkim i socijalnim aspektima boli. Neuklonjena i snažna bol ima različite psihičke, fizičke i socijalne posljedice, te negativan efekat na sami ishod liječenja. Detaljnim i ozbiljnim sagledavanjem problema uvijek pronalazimo najdjelotvornije terapije liječenja. Analiza boli treba da bude što detaljnija, kako bi se primijenila najdjelotvornija terapija – izjavila je dr. Mulalić.

Sebija Izetbegović

Prof. dr. Sebija Izetbegović

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, istakla je da su otvaranjem Ambulante za terapiju boli na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, prije dvije godine,  znatno poboljšani uslovi života bolesnika koji se svakodnevno suočavaju sa bolovima.

-U Ambulanti se zbrinjavaju najteži onkološki i neurološki bolesnici, RVI i druge osobe koje uslijed primarnih oboljenja trpe jake bolove. Prije otvaranja Ambulante bolesnici su hodali od jedne ustanove do druge u potrazi za olakšanjem. Na ovaj način ispaštali su i bolesnici i članovi njihovih porodica, koji su gledali patnju svojih bližnjih a nisu im mogli pomoći. Lijekovi za bolove koji se koriste u kućnoj primjeni nisu dovoljno jaki za otklanjanje bolova koje trpe hronični bolesnici. KCUS nastoji biti ustanova koja će svojim uslugama olakšati i bolesnicima i njihovim porodicama, kroz uvođenje savremenih procedura i protokola liječenja, te praćenje inovacija u svim oblastima medicine. Detaljnim analizama svih aspekata liječenja i usluga koje se pružaju u našoj ustanovi, te strateškim projektima u posljednje tri i po godine, znatno smo unaprijedili kvalitetu zdravstvenih usluga. Kao najveća i najstarija zdravstvena ustanova KCUS je glavni oslonac izgradnje snažnog i uređenog zdravstvenog sistema u BiH – izjavila je prof. dr. Izetbegović, saopćio je KCUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.