open-navfaktor-logo
search
Na mostu Suade i Olge
Obilježen Dan početka opsade: Cvijeće i počast za nedužno stradale građane
Predstavnici Grada Sarajeva povodom 5. aprila, Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine, odali su počast i položili cvijeće na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.
05.04.2021. u 11:47
get url
text

Kratkim obraćanjima predstavnici Grada Sarajeva prisjetili su se i prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume koji stoje kao opomena svim budućim generacijama.

- Na današnji dan 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj historiji u svijetu jednog glavnog grada kakav je bio glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo. Baš na ovom mjestu Olga i Suada su izgubile život i od taj trenutak se smatra za početak opsade. Ono što je važno meni kao gradonačelniku glavnog grada je da smo uspjeli prije dvije godine utvrditi da ovaj značajni datum uđe u kalendar aktivnosti, odnosno važnih datuma za grad Sarajevo, za obilježavanja važnih datuma u Sarajevu, i evo na određeni način ta tradicija se nastavlja da se obilježava ovaj važan datum kako bi opominjali i upozoravali sve buduće generacije koje dolaze šta je glavni grad BiH Sarajevo preživjelo te 1992. godine tih 1.425 dana - kazao je Skaka.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Dragan Stevanović izjavio je da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen.

- Sarajevo je kroz historiju zaista pretrpilo razna osvajanja i razna uništavanja ali nikada kao u periodu zadnjeg rata kada je grad fašističkim terorom držan pod opsadom tako dugo. Na ovom mjestu svjedočimo činjenici da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen i dužni smo da to svaki dan ponavljamo - kazao je Stevanović.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, uključujući 1.601 dijete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.