open-navfaktor-logo
search
Prvi oslobođeni grad
Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor: Izetbegoviću priznanje "Počasni građanin"
Na današnji dan 1992. godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23. maja Dana općine Kalesija.
23.05.2022. u 15:36
get url
text

Pobjednicima u krosu medalje i diplome uručili su predsjednik Sporstkog saveza Općine Kalesija Besim Mešić, savjetnik općinskog načelnika Rusmir Hasanović, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović i sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, saopćeno je iz Općine.

Nakon uličnog krosa upriličeno je otkrivanje "Cvijeta Srebrenice" koji je postavljen na kružnom toku koji veže Ulicu Žrtava genocida u Srebrenici i kalesijsko naselje Olanovica.

"Cvijet Srebrenice" otrili su općinski načelnik Sead Džafić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i uime premijera Vlade TK ministar finansija Suad Mustajbašić. Također, u povodu tridesete godišnjice od oslobođenja Kalesije, Džafić, Ramić i Mustajbašić su u promet pustili i novoizgrađenu ulicu u centru grada u dužini od oko 600 metara.

Delegacija Općine Kalesija, Općinskog vijeća, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Skupštine TK, predstavnici boračkih udruženja i organizacija, direktori javnih ustanova i institucija, članovi političkih stranaka i partija, nevladine organizacije i drugi građani položili su cvijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima na centralnom spomen obilježju nakon čega je održana i svečana Akademija upriličena u povodu 23.maja.

Na Akademiji su pored općinskog načelnika Seada Džafića govorili i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić koji je prigodnim referatom prisjetio se svih ratnih dešavanja na ovim prostorima ali i istakao hrabrost kalesijskih boraca koji su nanijeli velike poraze agresoru.

- Ovo je za nas rođendan, dan kada slavimo svoju slobodu. Tu slobodu su nam omogućili najhrabriji sinovi domovine BiH, naši poginuli borci, ratni vojni invalidi, demobilisani borci i svi drugi pripadnici časne i ponosne Armije RBiH. Kalesija ih nikada neće zaboraviti - kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić građanima Kalesije je čestitao Dan oslobođenja, rekavši da će ova općina imati prijatelja u Vladi TK kada je u pitanju realizacija projekata koji su za dobrobit građana Kalesije.

Na svečanoj Akademiji govorio je i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić istakavši da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. 

Prilikom obilježavanja Dana Općine Kalesija uručena su i priznanja. Najveće priznanje "Medalja sa zlatnim grbom" uručena je Saneli Džafić iz Rainaca Donjih, dok su "Plaketu sa zlatnim grbom" dobili Jedinstvena organizacija boraca JOB Kalesija, Nedžad Paloš iz Rainaca Donjih i Košarkaški klub Bosna Kalesija.

Uime nagrađenih obratio se Šemsudin Nasupović iz JOB-a rekavši da je ovo priznanje obaveza da u narednom periodu ovo udruženje još više radi na promociji i dokumentovanju svega što se zbivalo na ovim prostorima u toku agresije na BiH. 

Također, općinski načelnik Sead Džafić je za doprinos razvoju i promociji općine Kalesija uručio i „Zahvalnice sa zlatnim grbom“ za Fadila Šljivića načelnika PU Kalesija, istaknutog ljekara Mugdima Bajrića i za Zijada Suljkanovića posthumno.

Odlukom Općinskog vijeća Kalesija dodijeljeno je i priznanje "Počasni građanin Kalesije", a ono je pripalo Bakiru Izetbegoviću, a priznanje će biti uručeno naknadno.

Obilježavanju Dana općine Kalesija doprinos su dali i članovi i članice GKUD-a "Halisije" koji su nastupili na svečanoj Akademiji, saopćila je Općina Kalesija.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.