open-navfaktor-logo
search
Praznik u Kalesiji
Obilježen Dan nezavisnosti BiH: "Najmlađi trebaju znati značaj ovog datuma"
Delegacija Općine Kalesija predvođena općinskim načelnikom Seadom Džafićem, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, te delegacije Općinskog vijeća, Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, političkih subjekata, boračkih udruženja i organizacija civilnog sektora, predstavnici javnih preduzeća i institucija odali su počast i proučili Fatihu na centralnom spomen obilježju svim poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su položili život za odbranu Bosne i Hercegovine.
01.03.2021. u 13:40
get url
text

Nakon toga upriličen je i prigodan program posvećen ovom bitnom datumu za Bosnu i Hercegovinu.

Recitale o domovini govorili su polaznici mektebske nastave Medžlisa islamske zajednice Kalesija, a svoj doprinos su dali i nekadašnji pripadnici Armije RBiH koji su sa zastavama "ljiljankama" prodefilovali ulicama prvog oslobođenog grada.

U sklopu obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti u BKC-u "Alija Izetbegović" Kalesija je upriličena svečana sjednica na kojoj su govorili općinski načelnik Sead Džafić, predsjedavajući općinskog vijeća Mensur Hukić te profesor doktor Sead Selimović koji je prigodnim referatom podjsetio na postojanost domovine BiH kroz historiju.

Općinski načelnik Sead Džafić je istakao da je 1.mart jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, koji treba obilježavati na dostojanstven način. Posebno je naglasio da se ovaj datum nikada ne smije zaboraviti i da se o značaju 1. marta mora govoriti mlađim generacijama.

- Ne trebamo prkositi nikome, ali ovo moramo čuvati i nikada ne zaboraviti. Svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori čestitam 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine - rekao je Džafić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Mensur Hukić svim građanima je čestitao 1.mart istakavši da je on jako bitan za domovinu i kao takav treba da se obilježava na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Govoreći o značaju referenduma za nezavisnost BiH, Sead Selimović je, u svom referatu, odgovorio na nekoliko jako bitnih pitanja: zašto je međunarodna zajednica priznala Bosnu i Hercegovinu, zašto je održan referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine, koji je značaj referenduma za nezavisnost BiH, gdje je Bosna i Hercegovina danas, 29 godina poslije referenduma i kako dalje?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.