open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Obilježen Dan branilaca Bihaća
Važnost pobjede tog 16. juna 1992. godine je i u tome što je ona pokazala da ako smo složni i odlučni, možemo pobijediti i odbraniti se mimo svake vojne logike i razumne procjene
17.06.2019. u 16:26
get url
text
Detalj sa svečane sjednice Gradskog vijeća Bihać

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Bihać i polaganjem cvijeća na mezarju Humci, katoličkom groblju Žegar i mezarju dr. Irfana Ljubijankića danas je obilježen Dana branilaca Bihaća.

I ove godine predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili su se jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća. U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić, Mustafa Ružnić, premijer USK-a, profesor historije Dino Dupanović,  te ratni komandanti Senad Šarganović, Hamdija Abdić, Mirsad Selmanović i Franjo Grgić.

- Važnost pobjede tog 16. juna 1992. godine je i u tome što je ona pokazala da ako smo složni i odlučni, možemo pobijediti i odbraniti se mimo svake vojne logike i razumne procjene. I danas smo svjedoci da se BiH ponovo brani u Bihaću i USK-a, gdje i žive istinski patrioti ove države. Podržimo jedni druge i budimo jedinstveni i složni kao što smo bili i u tim najtežim trenutcima - kazao je u svom obraćanju Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać. 

Ratni komandanti Mirsad Selmanović, Senad Šarganović, Hamdija Abdić i Franjo Grgić u osvrnuli su se na dešavanja 16. juna 1992. godine, koja su, kako su istakli, agresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

- Agresija na Grad Bihać u junu 1992. godine predstavljala je konačni produkt onoga što je pripremano znatno ranije prije dešavanja u junu 1992. godine. Porazi nanešeni agresoru na prostoru Golubića i u rejonu Grabeža 16. juna 1992. godine jasno su dali do znanja agresoru da Bihać neće zadesiti ista sudbina kao veliki broj gradova Bosanske Krajine. Od tog dana pa narednih 1201 dan Bihać će manje-više biti prepušten sebi , svojim braniocima, koji su imali samo jedan zadatak odbaniti grad  i stvoriti uslove za kasnije oslobodilačke akcije - kazao je u svom referatu profesor historije Dino Dupanović.

Zahvalivši se svim braniocima, pripadnicima namjenske industrije, logistici, doktorima i medicinskim sestrama, omladini, uposlenima u elektrodistribuciji, pošti i vodovodu na nemjerljivom nemjerljivom doprinosu u odbrani Bihaća, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je da je herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać.

- Bili smo u daleko goroj situaciji ratnih godina i nismo poklekli i nećemo to i danas kada se susrećemo sa nekim novim krizama i problemima. Nama svima treba više razumijevanja i odlučnosti kako bi se što lakše uhvatili u koštac sa aktuelnim problemima i izazovima pred kojima se nalazi Bihać. To možemo i hoćemo uraditi kao što su i hrabri branioci 16. juna pokazali da nema riječi poraz - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na značaj Dana branilaca Bihaća ukazali su u svojim obraćanjima i Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK i Mustafa Ružnić, premijer USK-a, naglasivši da više od 12.000 boraca iz Bihaća niko ne smije zaboraviti i dopustiti da u zaborav odu herojstva i velike bitke boraca iz Bihaća tokom tri godini agresije.

- Čast mi je obratiti se na skupu na kojem se prisjećamo najboljih sinova Bihaća. "Bil mi bio Bihać osvojio" tako ide stih iz stare pjesme koji od davnina opisuje sudbinu ljudi ovog kraja da brane i čuvaju grad. U ime Vlade Kantona svim patriotama Bihaća i Krajine čestitam njihov dan. Njihovim sinovima i braći, pripadnicima našeg MUP-a , koje gledamo na djelu dok spašavaju obraz države u migrantskoj krizi, hvala što su srčani i plemeniti kao i očevi - naglasio je premijer Ružnić, saopćeno je iz Općine Bihać.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.