open-navfaktor-logo
search
Odata počast borcima
Obilježen 2. maj, dan kada je spriječeno zauzimanje Sarajeva
Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i 28. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, delegacija Skupštine i Vlade KS odali su počast na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, mezarju Kovači, groblju Lav, mezarju Stadion i centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad. 
02.05.2020. u 14:42
get url
text
Šehidsko mezarje Kovači

Počast su odali predsjedavajući Skupštine KS,Mirza Čelik, zastupnica i predsjednica Komisije za obilježavanja Dana Kantona Sarajevo Admela Hodžić i ministar za boračka pitanja u Vladi Hajrudin Grabovica. Pored delegacije Kantona Sarajevo, bila su prisutna izaslanstva Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Sarajeva, Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo...

Predsjedavajući Čelik kazao je da je 2. maj dan kada nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad BiH.

- Prije 28 godina srpske paravojne formacije potpomognute sa JNA su pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva BiH. Naši heroji, naše gazije su spriječile pokušaj zauzimanja Predsjedništva i presijecanje grada i da nije bilo njih mi danas ne bi stajali ovdje. Ni mi, a ni generacije koje dolaze, ne smijemo zaboraviti današnji dan - rekao je predsjedavajući Čelik.

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije, uz pomoć paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem, ali i mučeni prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom, gasom. Uz velike žrtve i upornost,  Sarajevo je odbranjeno i sada njegovo ime u globalnim razmjerama predstavlja simbol otpora i borbe protiv zla, navodi se u saopćenju Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.