U Skupštini Republike Sjeverna Makedonija, u povodu obilježavanja dana sjećanja na genocid u Srebrenici, upriličen je susret bošnjačkih nevladinih organizacija i predstavnika bošnjačke zajednice sa predsjednikom Skupštine Talat Džaferi te zastupnicima Zećirom Ramčilovićem, Feridom Muhićem i Ilijom Nikolovski.

Predsjednica Udruženja "Divan" istakla je da je važnost obilježavanja 11. jula, kao sjećanje na ubijene Bošnjake u Srebrenici i BiH, "naš dug i obaveza, a cilj da se ne zaboravi i nikom da se ne ponovi ni najmanji zločin, a time ni Srebrenica."

Zastupnik Zećir Ramčilović je rekao da genocid u Srebrenici nije učinjen samo Bošnjacima, već cijelom čovječanstvu.

- Zbog toga, svoju poziciju, i dalje ću maksimalno koristiti da obilježavanje genocida podignemo na državni nivo kao što smo to uradili sa prvom državnom parlamentarnom delegacijom koja je prisustvovala komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, koju sam predvodio. Posebno ove godine, kad će delegaciju predvoditi predsjednik Skupštine Džaferi - kazao je.

Udruženje "Divan" organiziralo je 2015. godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, prvu masovnu posjetu Memorijalnom centru u Potočarima za građane Makedonije.

- Potom i naredne godine, a dženazi ubijenima u Srebrenici osim Bošnjaka prisustvovale su i ostale etničke zajednice - navode iz Udruženja "Divan".

U znak zahvalnosti za angažman predsjedniku Džaferiju, kao i članovima prve državne delegacije Ramčiloviću, Nikolovskom i Ismailiju "Divan" je uručio filigranski "Cvijet Srebrenice".