open-navfaktor-logo
search
Građanska inicijativa
Obilježavanje 30 godina opsade Sarajeva: Dobrinja je puna ljiljana
Povodom 30. godišnjice početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva, u sarajevskom naselju Dobrinja je organiziran skup pod nazivom "Dobrinja je puna ljiljana" na kojem se okupilo nekoliko desetina građana. 
03.04.2022. u 18:12
get url
text
Dobrinja

Branitelji Dobrinje i mlađe generacije okupili su se prvo kod Cvijeta Srebrenice, odakle su šetali duž Bulevara branilaca Dobrinje, noseći zastave Republike Bosne i Hercegovine i Armije BiH.

Organizator skupa Suad Karamustafić izjavio je kako je ovo građanska inicijativa, pokrenuta spontano preko društvenih mreža.

- Okupili smo se kako bismo obilježili 30 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i 30 godina od početka opsade Sarajeva. Cilj nam je da pokažemo da nas ima svjesnih i da nas ima dosta iako možda nismo glasni, kojima nisu omrzli niti ljiljani niti borba naših očeva i naše braće. To pokušavaju da urade na različite načine, i to razara naše sjećanje i privrženost našim vrijednostima - kazao je Karamustafić te dodao:

- Imamo problema kao i svako društvo, možda više možda manje, ali ova odbrana i država su krov i zidovi, a ono unutra se da popravljati. Ovdje su danas veterani odbrane Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Dobrinje, a tu su i mlade generacije, to je i neka simbolika.

Među učesnicima skupa je bio i ratni komandant Denis Muminović koji je istakao da je Dobrinja dugo bila pod opsadom.

- Dobrinja je 1.420 dana bila u totalnom okruženju. Naša organizovanost je ipak na kraju dala željene rezultate. Prvo je formirana Prva patriotska, kasnije Teritorijalna odbrana i na kraju Armija Republike Bosne i Hercegovine gdje smo se ustrojili i napravili jednu respektabilnu armiju koja je od velikog značaja za našu državu Bosnu i Hercegovinu, jer prvi put u historiji mi imamo našu vojsku - kazao je Muminović.

Istakao je da je vrlo važno da se obilježavaju ovakvi i slični historijski datumi.

- Odazivam se redovno ovakvim skupovima da se ne zaboravi i da se mladima ukaže šta se to dešavalo jer mi nismo bili ti koji su napadali, mi smo se branili i na kraju odbranili - rekao je ovaj ratni komandant te dodao da očekuje od vlasti u BiH bolji odnos i tretman prema boračkoj populaciji.

Početkom aprila u Sarajevu će brojnim aktivnostima i programom biti obilježeno 30 godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak također da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila bit će obilježen Dana grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.