Arif Cinac iz Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja značke "Zlatni ljiljan" USK podsjetio je da BiH ima devet narodnih heroja, te da su dvojica bili pripadnici 5. korpusa Armije R BiH - general Izet Nanić i major Adil Bešić.

- Danas smo započeli sa obilježavanjem 28. godišnjice smrti majora Adila Bešića. U Čaršijskoj džamiji u Prijedoru i džamiji džemata Turija - Vrsta proučen je kelime-i tevhid i Jasin, a muftija bihaćki je kazivao hutbu. Posjetili smo oca i pomajku Adila Bešića u Prijedoru. Sutra ćemo posjetiti kasarnu koja nosi ime po ovom velikom čovjeku, Adilu Bešiću, a potom će većina članova našeg udruženja posjetiti njegovo turbe u Turiji i mjesto njegove pogibije na Grabežu - dodao je Cinac. 

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se osvrnuo na značaj vlastitog odricanja u postizanju značajnih rezultata. Prisjetio se i rahmetli majora Adila Bešića, kao i svih šehida i gazija naše domovine Bosne i Hercegovine.

- Mi imamo naše borce, imamo i naše komandante koji su živi svjedoci i učesnici odbrambenog rata. Generacije koje dolaze moramo odgajati da vole ovu zemlju, da je grade i čuvaju njene granice - istakao je muftija Kudić.

Adil Bešić rođen je 5. aprila 1964. godine u Banjoj Luci. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske nakon čega je kao poručnik, a kasnije kapetan JNA službovao u Tolminu do povlačenja JNA iz Slovenije. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta Odreda TO “Vrsta”. Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992. kao komandant bataljona 2. bihaćke /502. slavne bbr. u rejonu Grabeža. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora ARBiH. Odlikovala ga je skromnost, vedrina i karakter, saopćeno je iz Bihaćkog muftijstva.