open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Obilježavanje 15. jula u BiH: Posjeta mezarju na Kovačima, sadnja sadnica, učenje Jasina
Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, u organizaciji ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, proučena je dova u povodu obilježavanja četvrte godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj, kojeg je na današnji dan 2016. godine izvela teroristička organizacija FETO.
15.07.2020. u 14:39
get url
text

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc položio je cvijeće na mezarju Kovači, nakon čega su pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, za njegovu i duše šehida u Turskoj, BiH i drugih zemljama, proučeni odlomci iz Kur'ana i dova. Odlomke iz Kur'ana učili su imami iz Turske i BiH, a dovu je proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar Velić.

Ambasador Koc je nakon učenja dove na Kovačima z razgovoru za AA rekao kako je vrlo važno odati počast svim šehidima, te dodao kako ambasada Republike Turske kao i ranijih godina organizuje niz aktivnosti sjećanja na šehide 15. jula.

Koc: FETO je prijetnja za sve zemlje Balkana 

- Izdajnički pokušaj puša i sve što se dogodilo u noći 15. jula nikada nećemo zaboraviti niti dozvoliti da se zaboravi - podvukao je Koc, te dodao: "Kao i svakog 15. jula, mi kroz naše aktivnosti zapravo koristimo priliku da upozoriti na oposnast FETO-a, kako zvaničnike tako i cjelokupnu javnost u svim zemljama. FETO nije samo opasnost za Tursku, on je opasnost za sve zemlje Balkana, ali i druge zemlje. To je poruka koju mi želimo poslati. Kroz naše današnje aktivnosti poručujemo da nikada nećemo zaboraviti ono što se desilo prije četiri godine."

Podsjetio je kako je današnji program obilježavanja 15. jula počeo jednim simboličnim činom, odnosno zasađivanjem stabala u spomen na šehide 15. jula.

- Poruka je zapravo ta da stabla simboliziraju buduće generacije. Dakle, ako te sadnice budu u pravim rukama, ako se s njima bude pravilno postupalo, ona će biti korisna za društvo i okolinu. Ako se prema njima ne bude pravilno postupalo, ta stabla će se isušiti i od njih neće biti nikakave koristi - rekao je Koc.

{$galerijaFotografija}

Još jednom je iskazao rahmet pred duše svih šehida, poručivši kako su oni istinski heroji, koji su jednistvo i zajedništvo Turske u toj noći platili svojom krvlju, svojim životima, te da zbog toga ne smiju nikada biti zaboravljeni.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji proučena dova za šehide 15. jula

Potom su uz prisustvo brojnih vjernika u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon klanjanja podne-namaza, proučeni odlomci iz Kur’ana i dova pred dušu šehida 15. jula. Programu u Begovoj džamiji prisustvovali su ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Turske Yunus Keles, glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar Velić, imam Begove džamije Salih ef. Halilović, učači iz BiH i Turske i veliki broj vjernika.

Nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i ilahija prisutnima obratio glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, koji je istakao kako je danas sa Kovača i iz Begove džamije upućena molitva Allahu da se smiluje šehidima 15. jula, ali i svim šehidima ummeta.

- Ono što se desilo u Turskoj prije četiri godine svakako je zabrinulo i nas i mi smo također zbog toga bili budni. Bili smo uz dobre ljude Turske koji su čuvali mir u svojoj kući, red, poredak i sistem. Stoga smo danas poručili dovu šehidima Turske, ali svim šehidamia u Bosni, širom našeg umeta, moleći dragog Boga da im podari lijepi dženet - poručio je Velić.

Dovu pred dušu šehida proučio je ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Turske Yunus Keles.

Spomen šuma u znak sjećanja na šehide 15. jula

U okviru aktivnosti obilježavanja četvrte gpdišnjice 15. jula, ranije danas je u kampusu škola "Maarif" u Sarajevu, uz prisustvo ambasadora Republike Turske Halduna Koca i predstavnika turskih institucija i organizacija u BiH, otvorena Spomen šuma šehidima demokratije 15. jula 2016.

U prostoru kampusa zasađeno je 40 sadnica za šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj 15. jula 2016. godine. Slična aktivnost, odnosno zasađivanje sadnica upriličena je također i kod Osnovne škole Fatima Gunić u Sarajevu.

Učenjem Jasin-i-šerifa u Karađoz-begovoj džamiji i u Mostaru je započelo obilježavanje četvrte godišnjice pokušaja državnog udara pripadnika FETO organizacije u Turskoj, uz molitvu i prisjećanje na nevino ubijene žrtve tih dana. Vicekonzulica Republike Turske u Mostaru Gamze Algun podsjetila je na ubistva 251 osobe i ranjavanje više od 2.000 građana Turske.

- Osim ljudskih žrtava, te su noći uništeni ili oštećeni neki važni objekti poput Predsjedničkog dvorca. Teroristička organizacija FETO je bila jaka, ali zahvaljujući našem predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu koji je digao narod Turske, udar je spriječen. Već četiri godine radimo na ukidanju organizacije FETO i pronalasku svih terorista i njihovih pomagača kako u Turskoj, tako i u drugim zemljama među kojim su i neke koje su nama prijateljske - izjavila je Algun.

Nizom manifestacija u Turskoj i izvan nje obilježava se godišnjica sprečavanja pokušaja državnog udara kojeg su 15. jula 2016. godine pokrenuli pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani unutar Turskih oružanih snaga. Pokušaj puča ugušen je za 21 sat. Ankara je bila glavna baza dešavanja prilikom pokušaja puča, a tokom kojih je širom zemlje poginula 251 osoba, te ranjeno njih više hiljada.

Pokušaj puča

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku. Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Obilježavanje 15. jula u BiH - 15. 7. 2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.