Srijeda, 16.06.2021.
h

Obilježen Evropski dan doniranja i transplantacije: Toliko je potencijalnih donora, a organi idu pod zemlju

Ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu obilježen je Evropski dan doniranja i transplantacije organa uličnom akcijom s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovom važnom pitanju.   

Sličnu akciju već desetak godina u BiH organizuje Udruženje liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH i Donorska mreža Kantona Sarajevo.

Predsjednica ova dva udruženja prof. dr. Halima Resić istakla je kako postoje veliki zahtjevi za kadaveričnim transplantacijama gdje postoji manji broj donora, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetila je kako je transplantacija bubrega najčešći vid transplantacije, ali da u BiH nema krovne organizacije na nivou države koja bi vodila preciznu evidenciju u broju pacijenata.

- Prema podacima našeg registra pri Federalnom ministarstvu zdravstva prijavljeno je negdje oko 280 pacijenata koji čekaju kadaveričnu transplantaciju bubrega, za cijelu BiH imamo negdje oko 700 pacijenata koji su kandidati, dok je ukupno oko 3.000 pacijenata na horničnom programu hemodijalize. Ima pomaka posljednjih godina, ali može biti puno bolje, zato imamo ove dane da podignemo svijest kod građana - naglasila je Resić.

Prema njenim riječima, neophodno je promovisati ideju transplantacije organa nakon smrti što predstavlja darovanje osobama čiji život ovisi o presađivanju.

- Svjedoci smo koliko ima saobraćajnih nesreća i koliko ima potencijalnih donora u BiH, a ti organi odlaze u zemlju - zaključila je Resić.

Građani su se kroz promotivne materijale i razgovor sa pacijentima i zdravstvenim radnicima informisali o svim pitanjima vezanim za donorstvo i transplantaciju organa u svrhu liječenja.

Osim donorskih kartica, građanima je pojašnjeno da se može biti davalac organa čak i ako osoba nije u potpunosti zdrava, što utvrđuje ljekar, kao i da osobe svih životnih dobi mogu biti donori.

S građanima je razgovarala i Alma Kočić iz Stoca.

- Bila sam na hemodijalizi, transplantirana sam, mama mi je bila donor, bubreg je radio četiri godine i stao, prošle godine u oktobru otac mi je dao bubreg. Želim svima da poručim, ko može, da potpiše donorsku karticu, veliki broj omladine strada. Živi donori koji su u mogućnosti neka doniraju organ jer tako će pomoći i sebi i drugima - rekla je Kočić.

Podizanje svijesti građana 

Vera Hodžić iz Zavidovića, predsjednica Udruženja pacijenata oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“, prisustvom skupu željela je utjecati na podizanje svijesti građana o ovoj neizlječivoj bolesti o kojoj se u našoj zemlji malo govori.

- Jedino rješenje je tranplantacija pluća, a često i srca - kaže Vera, čija je kćerka ovom prilikom potpisala donorsku karticu.

To je, kaže djevojka, najmanje što može učiniti.

(S. Ka./AA/Faktor.ba; Foto: M. Živojević)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh