open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Obećali pomoć: Općina Ilidža podržat će Memorijalni centar Srebrenica sa 25.000 KM
Delegacija Općine Ilidža posjetila je danas Memorijalni centar Srebrenica, a tokom razgovora sa direktorom Emirom Suljagićem potvrđeno je da će Općina u budžetu planirati 25.000 KM za rad Memorijalnog centra.
12.05.2021. u 17:33
get url
text
Emir Suljagić i Nermin Muzur

U delegaciji Općine bili su načelnik Nermin Muzur, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i zamjenik predjedsjedavajućeg Općinskog vijeća Samir Avdić.

Kako je saopćeno iz Memorijalnog centra, upoznali su se sa rezultatima njihovog rada, upoznali mlade istraživače i saznali više o planiranim aktivnostima za 26. godišnjicu genocida u Srebrenici.

- Posjeta Srebrenici uvijek sa sobom nosi jednu težinu, ali ovog puta mi je lakše kada vidim mlade ljude koji rade, kada vidim koliko se napravilo na toj kulturi sjećanja na genocid nad Bošnjacima sigurne zone "Srebrenica", koliko smo napravili zajedno iskoraka da društvo i svijet ne zaborave juli 1995. godine. Lična svjedočenja, prikupljanje predmeta, publikacije, stalna borba protiv negiranja genocida, ali i obnova infrastrukture, vraćaju mi nadu da smo kao država sazreli za izgradnju ove institucije - rekao je Muzur.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kazao je da se Općina Ilidža, obećanjem podrške, pridružila koaliciji općina i gradova koje redovno pomažu aktivnosti Centra.

- Zahvalni smo im na tome, a posebno na činjenici da je načelnik Muzur izrazio zanimanje i poštovanje za ono što je urađeno. Njegove riječi ohrabruju i nadam se da ćemo zajedno raditi na projektima od važnosti za generaciju koja dolazi - poručio je Suljagić.

Muzur je istakao da Srebrenicu i Ilidžu vežu ljudi, te da su mnogi Bošnjaci Srebrenice svoje utočište pronašli na području Ilidže.

- Mnogi među njima danas obnašaju važne funkcije, vode poslove i pokreću nove stvari u našoj općini. Bez njih i naša zajednica bi bila drugačija. Uvijek ću biti tu da podržim povratak Srebrenčana u Srebrenicu, da učinim da Ilidža ostane otvoreno mjesto za njih i prostor u kojem će se osjećati sigurno i da zajedno mijenjamo stvari kako bi sačuvali sjećanje na sve one koji su ubijeni u genocidu - dodao je Muzur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.