Petero u bolnici

Obdukcija potvrdila: Italijan umro od udisanja ugljen-monoksida

Objavljeno: 14.08.2019. u 16:17

Udisanjem ugljen-monoksida prvenstveno strada mozak, kao i ostali vitalni organi u tijelu

FOTO: Screenshot

Kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog italijanskog državljanina potvrdio je sumnje da je on preminuo usljed udisanja ugljen-monoksida.

Udisanjem ugljen-monoksida prvenstveno strada mozak, kao i ostali vitalni organi u tijelu.

Podsjetimo, 57-godišnji italijanski menadžer Eugenio Vinci jučer ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara. Prema pisanju italijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Policija je jučer ujutro saopćila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizirano u splitskom KBC-u. Među njima je i dvoje djece.

Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice.

Iako se isprva pretpostavljalo da su se turisti otrovali hranom, uzrok trovanja je udisanje ugljen-monoksida.

Petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica i dalje se bore za život. Ishod je neizvjestan, rekla je liječnica.

- Djevojčica i dječak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišen je nivo karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljen-monoksida - rekla je danas voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu.

- Kad je neko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvjestan - dodala je na upit novinara koliko je stanje opasno.

- Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je neko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom nervnom sistemu takvi da je i centar za disanje kompromitiran - poručila je.

Izvor:   Slobodna Dalmacija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije