Više od 300 judoka iz 29 zemalja nastupit će na prvom seniorskom takmičenju nakon Olimpijskih igara u Tokiju.

Iz Džudo saveza Bosne i Hercegovine poručili su kako su počastvovani zbog povjerenja koje su im ukazali Svjetska judo federacija i Evropska judo unija, posebno zbog specifičnih uvjeta organizacije takmičenja koji su rezultat pandemije koronavirusa.

Na takmičenju koje se boduje za svjetsku ranking-listu, samim tim i za plasman na Olimpijske igre, čak 19 takmičara branit će boje Bosne i Hercegovine u naredna dva dana.

Bh. reprezentativac do 90 kilograma Toni Miletić bit će slobodan u prvom kolu, dok će u mu protivnik u drugom biti Adam Borachashvilli.

U kategoriji do 73 kilograma Husein Gegić će se u drugom kolu boriti protiv boljeg iz duela Ethana Nairnea (Velika Britanija) i Bencea Borosa (Mađarska), dok će protivnik Srđanu Pandureviću biti Rus Aydamirkan Meretukov.

Aleksandra Samardžić (do 70 kilograma) će "raditi" protiv nizozemske džudistkinje Silje Kok, dok će njena sestra Anđela u konkurenciji do 57 kilograma za protivniku imati Čehinju Kristynu Polaskovu.

Prestižni turnir, koji Džudo savez BiH organizuje po pri put, počinje u subotu od 10 sati. Finalni blok borbi za medalje zakazan je za 16.30 sati, dok je ceremonija svečanog otvaranja takmičenja zakazana za 16 sati.