open-navfaktor-logo
search
Vraćena vjernicima
Obavljen prvi džuma-namaz nakon restauracije sjeničke Sultan Valide džamije
Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom-džuma namazu nakom restauracije koja je obavljena uz pomoć Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA)
19.07.2019. u 18:27
get url
text

Uz prisustvo velikog broja vjernika u sjeničkoj Sultan Valide džamiji danas je klanjan prvi džuma-namaz nakon rekonstrukcije te džamije uz pomoć Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija još nje zvanično otvorena za posjete već je za potrebe vjernika omogućeno da se u njoj obavljaju redovni namazi. 

Vjernici ističu da su presrećni zbog toga, jer kako kažu, imaju restauriranu džamiju u potpunosti onako kako se baštini na tom području u posljednjih pet vijekova. 

Govoreći o značaju džamija u životu muslimana imam Sultan Valide džamije Hazir ef. Dacić je podsjetio da one imaju ključnu ulogu u odgoju, obrazovanju i izgradnji ličnosti muslimana. 

-Allahove džamije izgrađuju oni koji njega i onaj svijet vjeruju i koji se nikoga ne boje - podsjetio je Dacić na kur'anski ajet ukazavši da džamije imaju ulogu na razvoj prosperitetne omladine i zdrave zajednice. 

On je istakao da je Sultan Valide džamija impresivan i najveći objekat te vrste u okruženju, vakuf majke sultana Abdulaziza, supruge Mahmuda II. Ačif Mahmutović (72), Sjeničak koji od svoje devete godine redovno obavlja namaze u Sultan Valide džamiji kaže da sretan što je džamija popriila ljepši izgled. 

-Duša mi je ispunjena. Zahvaljujem se sa sveg srca što su nam podarili ovako lijepu džamiju. Neka Allah dž.š. nagradi svakog ko je ovo uradio, bogatstvo je vjerovanje u Boga - poručio je Mahmutović. 

{$galerijaFotografija}

  Arheolog i poznavalac islamske kulture i umjetnosti iz Sjenice Mustafa Baltić je ističući zadovoljstvo što je već okončana restauracija sjeničke najpoznatije džamije je istakao da je njoj vraćena autentičnost u punom sjaju. 

-Džamija je vraćena onoj ideji i onom duhu koji je nju i sagradio. TIKA je prema onom koji je i sagradio džamiju ispunila svoj hak (pravo). Kroz radove koji su izvedeni na vraćanju njenog osnovnog izgleda, u punom sjaju se vidi njena orignalnost. Uz skromne šare i kaligrafiju džamiji je vraćeno dostojanstvo koje joj pripada. Ona se sada s pravo može uvrstiti u grupu saladin džamija, onih koje su gradili najviši u društvu - ocijenio je Baltić. 

Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, jedan je od dragulja Sjenice. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status „carska“ ili „careva“, jer ju je gradila sultanova porodica specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu, jer ima kube (kupolu) bez stubova čiji je prečnik oko 15 metara. 

Turska agencija za razvoj i koodrinaciju (TIKA) je u aprilu otopčela restauraciju Sultan valide džamije. Zbog potrebe vjernika omogućena je njena upotreba za vjersku službu. Očekuje se da će njeno svečano otvoranje biti u septembru ove godine, te da će za sve za sve posjetioce ponovo biti, kulturna i turstička atrakcija.

20190719_2_37423100_46213352.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.