open-navfaktor-logo
search
Veoma tražene
Obavezne u Evropi: U apotekama nema maske FFP2, na sarajevskom aerodromu koštaju dva eura
Sve više zemalja u Evropi uvelo je obavezu nošenja maske s oznakom FFP2, s ciljem što bolje zaštite građana od novog soja koronavirusa.
27.01.2021. u 21:38
get url
text

Ova maska drugačija je od ostalih i njeno nošenje zahtijevaju mnoge državne vlade, jer maska filtrira više od 95 % čestica iz vazduha. FFP2 štiti bolje od onih pamučnih, s jednim ili više slojeva.

Nažalost, ove maske teško se nabavljaju u glavnom gradu BiH. Potražili smo je u pet-šest apoteka, ali smo svugdje dobili negativan odgovor.

- Te maske smo pokušavali nabaviti, ali nijedan uvoznik nije ih uspio obezbijediti. Nadamo se da će uskoro neko od uvoznika uspjeti obezbijediti maske FFP2 koje najviše traže Sarajlije koje putuju u Evropu – kazala je za Faktor prodavačica u jednoj od apoteka koju smo posjetili.

Činjenica da je nemoguće naći pomenute maske predstavljala je problem i menadžmentima aerodroma u našoj zemlji. Naime, od putnika se zahtjeva nošenje maske FFP2. Ovaj problem uspjeli su riješiti na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

- Od 25. januara na letovima LH grupacije (Austrian Airlines, Lufthansa i Swiss Airlines ) je obavezno nošenje zaštitne maske FFP2 koja pokriva nos i usta. Od ove obaveze su izuzeta djeca do 6 godina na letovima (Austrian Airlines i Lufthansa ), kao i djeca do 12 godina (na letovima Swiss International Airlines). Masku je obavezno imati tokom cijelog leta, a svi putnici je od sutra mogu kupiti u Duty Free Shop-u na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Cijena maske je dva eura – rekla je za Faktor Belma Čureković, administrator u Kabinetu direktora Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Ove maske su veoma tražene i putem internet prodaje. Tako su na jednoj platformi u našoj zemlji rasprodane, a cijena pakovanja u kojem je 50 komada bila je 99 KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.