open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba moći
Obama uputio oštre kritike Trumpu
Bivši američki predsjednik Barack Obama uputio kritike sadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu
08.09.2018. u 12:27
get url
text
Barack Obama

Bivši američki predsjednik Barack Obama žestoko je napao predsjednika Donalda Trumpa i republikanace te pozvao demokrate da se odupru zloupotrebi moći i da ponovo vrate osećaj razuma u politiku tako što će glasati na novembarskim izborima.

U neuobičajeno oštrom napadu na njegovog nasljednika, Obama je rekao da Amerikanci žive u opasnim vremenima i optužio republikance da prijete demokratiji, dijele zemlju, sabotiraju globalne saveze i vrše ustupke Rusiji, prenosi Reuters.

- Za dva mjeseca imamo šansu, a ne sigurnost, već šansu da vratimo neki privid razuma u našu politiku - rekao je on u govoru na Univerzitetu u Ilinoisu u gradu Urbana-Champaign.

- Zapravo, postoji samo jedna protuteža lošoj politici i zloupotrebi vlasti, a to ste vi i vaš glas – dodao je.

Obje stranke pozivaju svoje pristalice da izađu na izbore 6. novembra na kojima bi demokrati trebali osvojiti 23 mandata u Zastupničkom domu Kongresa i dva u Senatu kako bi ostvarili većinu u oba doma Kongresa i blokirali Trumpov politički program.

Obama, koji je naljutio neke demokrate odlukom da se ne pojavljuje u javnosti nakon što je predao dužnost Trumpu u januaru 2017. godine, optužio je republikance da nisu spremni očuvati demokratiju te da nisu sposobni biti protuteža Trumpovoj politici i njegovim najgorim porivima.

Rekao je da će to morati učiniti glasači.

- Prijetnja našoj demokratiji ne predstavljaju samo Donald Trump niti sadašnji stavovi republikanaca u Kongresu. Najveća prijetnja našoj demokratiji je ravnodušnost. Najveća prijetnja našoj demokratiji je cinizam – izjavio je Obama.

Trump je odbacio te kritike.

- Žao mi je, gledao sam ga, ali zaspao sam - rekao je Trump na skupu u Sjevernoj Dakoti.

- Otkrio sam da je on vrlo, vrlo dobro sredstvo za spavanje – dodao je.

Obama je ismijao Trumpa jer je preuzeo zasluge za ekonomski oporavak do kojeg je došlo za vrijeme Obamine administracije. Kazao je da Trump iskorištava nerazumijevanje među različitim kulturama i nezadovoljstvo ekonomskim stanjem koji su se razbuktali u društvenim previranjima posljednjih godina.

- Nije počelo sa Donaldom Trumpom. On je simptom, a ne uzrok. On samo kapitalizira na ogorčenju kojeg političari godinama raspiruju – izjavio je Obama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.