open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
O sudbini Zmajeva mogle bi odlučivati i kuglice?
Fudbalske reprezentacije, među kojima je i selekcija naše zemlje, u Ligi nacija moći će igrati s rezervnim sastavima.
31.08.2020. u 23:43
get url
text

Nacionalni timovi svoje susrete u drugom izdanju Lige nacija moći će igrati ukoliko u sastavu bude barem 13 igrača, uključujući barem jednog golmana, negativnih na koronavirus, objavila je u ponedjeljak Evropska fudbalska federacija (UEFA).

Ipak, ukoliko cijela ekipa bude morala u karantin, UEFA će pokušati pronaći alternativni datum, no timovi koji ne budu mogli igrati utakmice će izgubiti za "zelenim stolom", što smo već imali priliku vidjeti u kvalifikacijama za UEFA-ina klupska takmičenja.

- Zbog bogatog međunarodnog kalendara mora se uzeti u obzir da će biti teško pronaći zamjenske datume za otkazane utakmice - poručili su iz Nyona.

O sudbini otkazanih utakmica koje se ipak neće moći igrati, odlučivat će UEFA-ino Nadzorni, etički i disciplinski komitet. U slučaju da bude nemoguće utvrditi krivca, ishod susreta odlučit će se ždrijebom, a u bubnju će se naći tri kuglice s rezultatima 1:0, 0:0 i 0:1.

Za UEFA-u je također, vrlo važno da je većina nacionalnih saveza postigla sporazume s nacionalnim vlastima koji omogućuje fudbalerima i reprezentacijama putovanje bez obzira na ograničenja koja se inače primjenjuju na ostale građane.

To je jedini način na koji mnogi reprezentativci mogu doći na okupljanja svojih nacionalnih timova i nazad u klubove, dok reprezentacije mogu nesmetano putovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.