Četvrtak, 16.07.2020.

Novinari ne mogu ući

O respiratorima u Parlamentu FBiH: Javno saslušanje ipak iza zatvorenih vrata!?

FOTO: Muhidin Živojević

Odbor Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine koji je formiran kako bi utvrdio sve činjenice o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federalna uprava Civilne zaštite nabavila preko firme Srebrena malina zasjeda danas. 

Iako je bilo najavljeno da će "saslušanje" biti otvoreno za javnost, to na kraju ipak neće biti tako. 

Novinarima je rečeno da ne mogu prisustvovati sjednici Odbora i da će nakon njenog okončanja dobiti izjave članova Odbora. 

Pozive za prisustvo sastanku Odbor je poslao premijeru FBiH Fadilu Novaliću, komandantici Federalnog štaba CZ Jelki Milićević, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a, i Fikretu Hodžiću, vlasniku firme Srebrena malina, a prema riječima predsjednika Odbora Dragana Stevanovića koji je ranije jutros govorio za Faktor, niko od njih nije potvrdio svoje prisustvo.

- Dolazak je potvrdio direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak i zamjenica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanita Alagić - rekao nam je Stevanović.

Zvonko Marić, član Odbora, prije ulaska na sastanak rekao je novinarima da su neke od odgovora o nabavci respiratora dobili. 

- Milićević je odgovorila na sva pitanja na način da je na samo jedno rekla da CZ nije naručilac respiratora, a na sve ostalo je odgovorila da joj nije poznato - rekao je Marić. 

On je podsjetio da se Odbor do sada sastao samo jednom i da nisu dobili nijedan odgovor u vezi s nabavkama, samo im je Solak u jednoj rečenici odgovorio da nije u mogućnosti da im dostavi traženu dokumentaciju, da Tužilaštvo vodi istragu i da je dokumentacija izuzeta. 

- Bez obzira na izuzeće i rad Tužilaštva on je mogao odgovoriti o svojim saznanjima. Ono što je bih ja pitao službu koja nam je poslala poziv za sastanak je zašto raspravljamo o 100 repiratora kad je stiglo 80 - rekao je Marić. 

On je rekao i to da bi se na kraju noglo tražiti javno saslušanje svih aktera pred cijelim Domom naroda. 

Odbor je osnovan s ciljem ispitivanja nabavke respiratora, ali kako je rečeno, propitivanja i drugih javnih nabavki u FBiH. Odbor se do sada nije bavio drugim nabavkama, a očito nema ni osnovni materijal za razmatranje ove nabavke.

Odbor je formiran 4. maja, a članovi iz Kluba Bošnjaka su Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), iz Kluba Hrvata Damir Džeba (HDZBiH) i nezavisni delegat Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), a iz Kluba ostalih Vibor Handžić (NS).

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh