open-navfaktor-logo
search
Novinari ne mogu ući
O respiratorima u Parlamentu FBiH: Javno saslušanje ipak iza zatvorenih vrata!?
Odbor Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine koji je formiran kako bi utvrdio sve činjenice o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federalna uprava Civilne zaštite nabavila preko firme Srebrena malina zasjeda danas. 
20.05.2020. u 12:21
get url
text

Iako je bilo najavljeno da će "saslušanje" biti otvoreno za javnost, to na kraju ipak neće biti tako. 

Novinarima je rečeno da ne mogu prisustvovati sjednici Odbora i da će nakon njenog okončanja dobiti izjave članova Odbora. 

Pozive za prisustvo sastanku Odbor je poslao premijeru FBiH Fadilu Novaliću, komandantici Federalnog štaba CZ Jelki Milićević, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a, i Fikretu Hodžiću, vlasniku firme Srebrena malina, a prema riječima predsjednika Odbora Dragana Stevanovića koji je ranije jutros govorio za Faktor, niko od njih nije potvrdio svoje prisustvo.

- Dolazak je potvrdio direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak i zamjenica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanita Alagić - rekao nam je Stevanović.

{$galerijaFotografija}

Zvonko Marić, član Odbora, prije ulaska na sastanak rekao je novinarima da su neke od odgovora o nabavci respiratora dobili. 

- Milićević je odgovorila na sva pitanja na način da je na samo jedno rekla da CZ nije naručilac respiratora, a na sve ostalo je odgovorila da joj nije poznato - rekao je Marić. 

On je podsjetio da se Odbor do sada sastao samo jednom i da nisu dobili nijedan odgovor u vezi s nabavkama, samo im je Solak u jednoj rečenici odgovorio da nije u mogućnosti da im dostavi traženu dokumentaciju, da Tužilaštvo vodi istragu i da je dokumentacija izuzeta. 

- Bez obzira na izuzeće i rad Tužilaštva on je mogao odgovoriti o svojim saznanjima. Ono što je bih ja pitao službu koja nam je poslala poziv za sastanak je zašto raspravljamo o 100 repiratora kad je stiglo 80 - rekao je Marić. 

On je rekao i to da bi se na kraju noglo tražiti javno saslušanje svih aktera pred cijelim Domom naroda. 

{$galerijaFotografija}

Odbor je osnovan s ciljem ispitivanja nabavke respiratora, ali kako je rečeno, propitivanja i drugih javnih nabavki u FBiH. Odbor se do sada nije bavio drugim nabavkama, a očito nema ni osnovni materijal za razmatranje ove nabavke.

Odbor je formiran 4. maja, a članovi iz Kluba Bošnjaka su Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), iz Kluba Hrvata Damir Džeba (HDZBiH) i nezavisni delegat Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), a iz Kluba ostalih Vibor Handžić (NS).

20200520104541_0J4A1689.JPG
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.