open-navfaktor-logo
search
Nerealna opcija
O potencijanom izvozu u Kinu: Mlijeko će se brodom pokvariti, avionom će "pita biti skuplja od tepsije"
Najave da bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla izvoziti mlijeko u Kinu teško da će se realizovati u konkretan izvozni posao, smatra Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH.
08.04.2021. u 07:53
get url
text

- To je nerealno u ovom trenutku. Zašto? Izvoziti mlijeko u daleku Kinu skoro je pa nemoguće. Roba ne može ići brodom, pokvarit će se, avionom bi bilo preskupo, bilo bi po onoj narodnoj "pita skuplja od tepsije".

Jedino se može izvoziti u prahu, ali mi u BiH nemamo fabriku koja bi to proizvodila, tako da će izvoz u Kinu po svemu sudeći ostati samo na nivou planova - naglašava Usorac, koji je i predsjednik Udruženja mljekara u bh. entitetu Republika Srpska.

VEZANI TEKST - Košarac: BiH realizovala ključni korak za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

U Federaciji BiH stava su da bi položaj poljoprivrednih proizvođača bio znatno bolji kada bi postajalo državno ministarstvo ili neki drugi organ na nivou BiH. Usorac o tome kaže:

- To su politička pitanja, neka se političari dogovore. Što se tiče nas poljoprivrednika u BiH, mi odlično sarađujemo. Sve odluke u Udruženju poljoprivrednika BiH donosimo jednoglasno. Prije formiranja ministarstva ili nekog drugog tijela neophodno je harmonizirati pravilnike u cijeloj BiH. Izjednačiti poticaje, a ne kao sada. Recimo, poticaj za mlijeko u FBiH je 40 feninga, a u RS-u 25.

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH razmatrat će se prijedlog da se uvedu prelevmani i dodatne carine na uvoz određenih proizvoda iz Evropske unije, a sve kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

- U Vijeću ministara moraju konačno reći jesu li za državu i narod ili se vode nekim drugom interesima. Zašto nam ne daju plavi dizel, u tom slučaju ne bi plaćali akcize, što bi nam smanjilo troškoe. U cijeloj Evropi to je omogućeno poljoprivrednicima. Država nam ne dozvoljava da registrujemo udruženje na nivou BiH. Kažu može, ali da u je nazivu "udruženje u BiH", a ne Udruženje poljoprivrednika BiH - poručio je Usorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.